Prieskum: Turecké ústavné zmeny prejdú v referende len tesne

Nedeľné referendum v Turecku o zmene ústavy môže podľa najnovších prieskumov verejnej mienky skončiť veľmi tesným výsledkom.

12.04.2017 15:11
debata

Dva nezávislé prieskumy, o ktorých informovala agentúra Reuters, počítajú s prijatím zmien v rozpätí 51 až 52 percentami hlasov.

Navrhované zmeny rušia doterajší parlamentný politický systém a nahrádzajú ho prezidentským. Súčasný prezident Recep Tayyip Erdogan by sa vďaka nim mohol udržať pri moci až do roku 2029.

Prieskum agentúry ANAR ukázal, že pre zmeny sa vysloví 52 percent voličov, podľa spoločnosti Konsenzus to bude 51,2 percenta voličov. Oba prieskumy vykonali na začiatku apríla. Erdogan vedie masívnu kampaň a chcel by získať až 60 percent hlasov.

Zmena dodá jeho úradu exekutívne právomoci, zruší funkciu premiéra, rozšíri parlament, zníži minimálny vek pre získanie poslaneckého mandátu a dá prezidentovi možnosť viesť politickú stranu.

Erdogan sa netají tým, že je pripravený podpísať zákon o obnove trestu smrti, ak ho presadí parlament.

V kampani Erdogan usiloval aj o voličov v diaspóre, ktorí môžu mať vzhľadom na tesnosť výsledku rozhodujúce slovo, pretože tvoria asi päť percent voličov.

Pretože v Nemecku a Holandsku tureckí politici nedostali povolenie organizovať politické zhromaždenia, osočil Erdogan obe krajiny z nacistických praktík.

Hlasovanie Turkov v cudzine minulú nedeľu skončilo a podľa Erdogana ho sprevádzala vysoká účasť.

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Turecko #referendum #Recep Tayyip Erdogan #turecké referendum