Trump: NATO nie je zastarané, dajte viac na armádu

Americký prezident Donald Trump korigoval svoj názor na NATO, nepovažuje ho za zastarané. Opätovne žiada členské štáty, aby dali viac na obranu.

12.04.2017 23:40
debata (40)
Americký prezident Donald Trump (vpravo) sa 12.... Foto: Reuters, Jonathan Ernst
Donald Trump, Jens Stoltenberg, NATO Americký prezident Donald Trump (vpravo) sa 12. apríla 2017 vo Washingtone stretol s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

Členské štáty Severoatlantickej aliancie sa musia dostatočnými investíciami do armády podieľať na spoločnej obrane. Po rokovaní s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom to v stredu vyhlásil americký prezident Donald Trump. Trump opakovane kritizuje fakt, že väčšina aliančných štátov vrátane Slovenskej republiky ročne odvádza na obranu menej ako dohodnuté dve percentá HDP.

Trump, ktorý počas minuloročnej volebnej kampane označil NATO za prekonané, teraz uistil, že alianciu za zastaranú nepovažuje, navyše chce pracovať na posilnení vzájomného partnerstva.

„Povedal som, že je zastarané. Zastarané vôbec nie je,“ vyhlásil v stredu prezident USA. Stoltenberg k tomu dodal, že oceňuje americký záväzok podieľať sa na bezpečnosti Európy.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie na tlačovej konferencii tiež povedal, že súhlasí s Trumpom, že NATO musí v boji proti terorizmu robiť viac. Práve na boj proti islamským radikálom sa aliancia podľa Trumpa teraz zameriava.

Trump sa tiež venoval téme nedávneho chemického útoku v Sýrii, z ktorého Washington viní režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorý ale zodpovednosť odmieta. Prezident USA vyhlásil, že vôbec nepochybuje o správnosti amerického odvetného úderu na sýrsku leteckú základu. Zároveň poznamenal, že by si rád myslel, že Rusko o chemickom útoku vopred nevedelo.

Aliančné štáty americký odvetný úder podporili, za čo sa im Trump teraz poďakoval. Dodal, že teraz je čas ukončiť brutálnu vojnu v Sýrii, poraziť teroristov a umožniť utečencom návrat domov. Asada potom označil za „mäsiara“.

Pokiaľ ide o Rusko a vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, zostáva Trump obozretný s tým, že zatiaľ nie je isté, akým smerom sa vývoj bude uberať. K stredajšiemu rokovaniu amerického ministra zahraničných vecí Rexa Tillersona, ktorý sa v Moskve stretol s Putinom aj šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom, však povedal, že výsledok stretnutia bol lepší, než sa očakávalo.

Trump sa tiež venoval vyhrotenej situácii na Kórejskom polostrove a zopakoval, že USA sú pripravené krízu týkajúcu sa KĽDR vyriešiť aj bez pomoci Číny, ak to bude potrebné. Povedal ale, že čínsky prezident Si Ťin-pching chce reagovať správne a že s riešením KĽDR chce pomôcť.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Jens Stoltenberg #Donald Trump