V Turecku údajne bránia oponentom zmien v ústave v kampani

Oponenti ústavných zmien v Turecku sú pri svojej kampani pred nedeľňajším referendom podľa Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vystavení značným prekážkam.

13.04.2017 10:56
debata (1)

Riaditeľ Úradu OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR) Michael Link poukázal vo štvrtkovom vydaní nemeckého denníka Welt na obmedzenie slobody zhromažďovania v Turecku na základe výnimočného stavu vyhláseného po neúspešnom pokuse o prevrat z vlaňajšieho júla.

Okrem toho je podľa neho v krajine nevyvážené mediálne spravodajstvo a početní poslanci prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP) sú vo väzbe.

„Už len preto je pre túto stranu, ktorá je jedným z hlavných nositeľov kampane za ‚nie‘ (ústavným zmenám), nemožné viesť adekvátnu kampaň,“ uviedol Link.

„Dochádza, žiaľ, k čiastočnému zastrašovaniu stúpencov kampane za ‚nie‘ a mnohé médiá blízke vláde vytvárajú o stúpencoch ‚nie‘ obraz plný nepriateľstva, intríg a konšpirácie,“ dodal nemecký politik, ktorý vedie ODIHR od roku 2014.

ODIHR so sídlom vo Varšave má na starosti pozorovateľskú misiu OBSE počas referenda v Turecku.

Turci budú hlasovať o reforme ústavy na Veľkonočnú nedeľu. Zmeny presadzované prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom by po schválení občanmi značne rozšírili jeho právomoci a zaviedli tak v krajine prezidentský systém vlády. Analytici očakávajú tesné výsledky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kampaň #Turecko #referendum #OBSE #turecké referendum