Slobodu pre väznených tureckých novinárov žiada štvrť milióna ľudí

Viac ako 250-tisíc ľudí podpísalo na internete petíciu, ktorou žiadajú turecké vedenie, aby prepustilo okolo 120 novinárov uväznených po neúspešnom vojenskom prevrate z júla minulého roku.

03.05.2017 11:07
debata

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) uviedla, že petícia, ktorú podpísali novinári, karikaturisti či umelci, tiež Turecko vyzýva, aby skoncovalo s „bezohľadným“ potláčaním slobody slova.

Podrobnosti o zbere podpisov pod petíciu zverejnili pri príležitosti stredajšieho Dňa slobody tlače.

Od neúspešného pokusu o vojenský prevrat, ku ktorému v Turecko došlo vlani 15. júla, boli zadržané desiatky novinárov. Stalo sa tak na základe podozrenia z ich napojenia na kurdských povstalcov alebo na exilového duchovného Fethullaha Gülena. Ten je podľa tureckej vlády zodpovedný za vlaňajší pokus o prevrat i za snahy zosadiť turckú vládu. Gülen tieto obvinenia odmieta.

Generálny tajomník AI: Okamžite prepustite novinárov

Od zmareného prevratu bolo zo štátnej správy, ale aj zo súkromného sektora v Turecku prepustených viac ako 100-tisíc ľudí. Zatknutých ich bolo vyše 47-tisíc osôb.

Okrem toho turecké úrady zastavili činnosť viac ako 105 organizáciám pôsobiacim v oblasti médií.

Generálny tajomník AI Salil Shetty Turecko vyzval „na okamžité a bezpodmienečné prepustenie všetkých novinárov zadržiavaných len pre to, že vykonávali svoju prácu“.

Transparency International Slovensko pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače organizuje tichý protest na podporu väznených tureckých novinárov. Protestujúci sa zídu v stredu o 18:00 pred tureckým veľvyslanectvom na Holubyho ulici v Bratislave. Kampaň bude vo viacerých svetových mestách súčasne.

Žurnalistika nie je zločin

Ako informovala Kamila Gunišová z TIS, Iniciatíva #FreeTurkeyMedia vyvrcholí pokojnými protestmi v mestách po celom svete vrátane Bratislavy. Amnesty International pri tejto príležitosti publikovala správu Žurnalistika nie je zločin: zásah do slobody médií, v ktorej odsudzuje represie tureckej vlády.

„Dnes si pripomíname všetkých novinárov, ktorí sú uväznení alebo čelia prenasledovaniu, vyhrážkam či pokutám. Špeciálnu pozornosť však smerujeme na Turecko, kde je sloboda slova bezohľadne umlčiavaná. Vyzývame turecké úrady, aby okamžite a bezpodmienečne prepustili všetkých novinárov zadržiavaných jednoducho len preto, že si robia svoju prácu,“ dodala Gunišová.

Amnesty International vo svojej správe uvádza, že mnohí zo zadržaných môžu čeliť neopodstatneným obvineniam z terorizmu, ktorých skutočným cieľom je prenasledovanie a zastrašovanie novinárov.

150-tisíc prepustených zamestancov

„Žurnalistika nie je zločin.Obhajujeme samotnú podstatu a etiku žurnalistiky, zatiaľ čo vláda sa ju snaží zničiť," povedal pre Amnesty International šéfredaktor denníka Evrensel Fatih Polat. Od vlaňajšieho júla bolo v Turecku zatvorených viac ako 156 médií a približne 2 500 novinárov prišlo o prácu. Turecko v súčasnosti zadržiava tretinu všetkých väznených novinárov na svete. V sobotu Turecko zablokovalo prístup na Wikipédiu, voľne prístupnú internetovú encyklopédiu. Žiadne vysvetlenie, prečo je webová stránka neprístupná, nebolo vydané, ale turecké médiá naznačujú, že dôvodom bol „obsah súvisiaci s terorizmom“.

Čistky sa týkajú aj štátnych zamestnancov, vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn v sobotu v Ženeve uviedol, že od vlaňajška ich bolo prepustených vyše 150-tisíc. Mnohí boli obvinení zo stykov s exilovým moslimským duchovným Fethullahom Gülenom, ktorému turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pripisuje neúspešný pokus o puč.

V Turecku panuje napätá atmosféra už od 15. júla 2016, kedy sa skupina ľudí pokúsila zvrhnúť vládu, no pokus o prevzatie moci krvavo potlačila turecká armáda. Pri zásahu zahynulo vyše 240 ľudí a vláda následne začala so sériou represií voči novinárom, médiám, neziskovým organizáciám a opozičným politickým stranám.

debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #novinári #Amnesty International #väznenie