Ruské školy sa údajne vyhrážajú študentom sympatizujúcim s opozíciou

Ruské médiá informovali o niekoľkých prípadoch, kedy riaditelia ruských škôl vyvíjajú tlak na študentov, ktorí sa zaujímajú o činnosť opozície alebo sa priamo zúčastnili protivládnych protestov.

04.05.2017 09:17
Alexej Navaľnyj Foto: ,
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj
debata (113)

Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy jedného študenta už zo školy vylúčili, ďalším vyhrážajú alebo posielajú k detských psychológom. Dianie na školách v stredu kritizoval aj Andrej Klišas, šéf ústavného výboru Rady federácie, hornej komory parlamentu.

„Chcel by som pripomenúť, že občianska pozícia nie je dôvodom na začatie disciplinárneho konania alebo trestania študentov,“ povedal Klišas.

Na sociálnych sieťach a v médiách sa objavili prípady, kedy tresty kvôli záujmu o činnosť opozície hrozili napríklad študentom z Ufy, Jekaterinburgu, Vladimirovi, Kalugy a ďalších ruských miest.

Dvaja študenti strednej školy v Samare zverejnili audiozáznam rozhovoru so školským psychológom, za ktorým ich poslala triedna učiteľka. Chlapca začula hovoriť o opozičným lídrovi Alexejovi Navaľnom.

Podľa študentov s nimi psychológ najprv diskutoval o korupcii a ďalších témach. Nakoniec ich však požiadal nehovoriť o Navaľnom v budove školy a stretnutie zakončil vetou: „Je škola, nie je Navaľnyj.“ Podobnú besedu so psychológom vraj mali aj ďalší študenti.

Z kaliningradského vojenského učilišťa vylúčili študenta za účasť na protivládnych protestoch. Ich účastníci požadovali, aby prezident Vladimír Putin budúci rok štvrtýkrát nekandidoval na post hlavy štátu. Podľa serveru Newsru riaditeľku učilišťa prekvapilo, že sa protestov zúčastnili aj niektorí študenti. „Putin je predsa vrchný veliteľ ozbrojených zložiek. Sedemdesiat percent našich absolventov pritom ďalej študuje na vyšších vojenských školách. Je potrebné zvážiť, komu je možné veriť,“ komentovala svoje rozhodnutie.

Žiakom školy vo Vladimiru zástupkyňa riaditeľa zase pohrozila odobratím od rodiny a umiestnením v detskom domove kvôli účasti na akciách opozície. Podľa Echa Moskvy vyučujúca žiakom povedala, že nemajú právo na prejavy nesúhlasu.

113 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #Rusko #opozícia