Srbská pravoslávna cirkev sa obáva, že premiérkou bude lesba

Srbská pravoslávna cirkev (SPC) sa desí možnosti, že premiéra Alexandra Vučica, ktorý v júni prevezme prezidentský úrad, na čele vlády nahradí doterajšia ministerka verejnej správy a miestnej samosprávy Ana Barnabičová. Dôvodom je homosexuálna orientácia tejto nezávislej političky, tvrdí belehradský denník Blic.

12.05.2017 12:52
debata (8)

Podľa tohto bulvárneho denníka sú kandidátmi na post premiéra, o ktorých Vučić uvažuje, minister zahraničia Ivica Dačič, bývalý minister spravodlivosti Nikola Selakovič a Barnabičová. Nakoľko tento výber zodpovedá skutočnosti je otázne.

Dačič je predsedom Socialistickej strany Srbska (SPS), teda koaličného partnera Vučičovej Srbskej pokrokovej strany (SNS). Aj keď už raz premiérom koaličného kabinetu za SNS bol, pred vlaňajšími parlamentnými voľbami sa zdali byť jeho vzťahy s Vučičom napäté.

Vierohodnejšia sa zdá byť možnosť Selakovičovej nominácie na predsedu vlády. Členom Srbskej pokrokovej strany je od roku 2008 a zastáva v nej významné pozície.

Pokiaľ ide o Barnabičovú, Blic s odvolaním sa na „dobre informované zdroje“ napísal, že vedúci predstavitelia SPC pri stretnutiach s vládnymi činiteľmi nevynechajú jedinú príležitosť, aby k takejto voľbe vyjadrili výhrady. Vučić na názor patriarchu a ďalších hodnostárov SPC zvyčajne dá, tentoraz ale ich mienka nebude mať rozhodujúci význam, napísal denník.

Barnabičová sa stala vôbec prvým členom srbskej vlády, ktorý sa otvorene prihlásil k homosexuálnej orientácii.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Pravoslávna cirkev #Aleksandar Vučič #lesbička #Ana Barnabičová