Moslimskí militanti na Filipínach zajali v kostole rukojemníkov

K incidentu došlo v meste Marawi, kde vypukli boje medzi armádou a moslimskými militantnými skupinami.

24.05.2017 12:20
debata

Ozbrojenci vtrhli do katedrály, kde zajali 14 osôb vrátane kňaza ako rukojemníkov. Oznámili to rímskokatolícky arcibiskup Socrates Villegas, ktorý predsedá Filipínskej konferencii katolíckych biskupov, a iní predstavitelia cirkvi.

Podľa Villegasa skončili v rukách ozbrojencov kňaz známy ako otec Chito, desiati veriaci a traja pracovníci kostola.

„On nebol bojovník, nemal zbrane. Nikoho neohrozoval,“ povedal arcibiskup o zajatom členovi duchovenstva. Konanie ozbrojencov označil za „porušenie všetkých noriem civilizovaného konfliktu“.

Podľa Villegasa ozbrojenci požadujú, aby vláda stiahla svoje sily z daného regiónu, kde prezident Rodrigo Duterte v utorok vyhlásil stanné právo.

Mesto Marawi na juhofilipínskom ostrove Mindanao sa stalo terčom skupín moslimských extrémistov, ktorí tu podpaľujú budovy, napádajú vojakov a vystavujú vlajky teroristickej organizácie Islamský štát. Násilie vypuklo v utorok večer miestneho času, keď armáda uskutočnila zásah v objekte, kde sa mal ukrývať Isnilon Hapilon, veliteľ skupiny Džamáa abú Sajjáf, ktorý je na americkom zozname najhľadanejších teroristov a za ktorého zadržanie môže byť vyplatená odmena do výšky päť miliónov dolárov.

Prezident Duterte v súvislosti s krízou v Marawi skrátil svoju návštevu Ruska a varoval, že vyhlásené stanné právo na Mindanau bude „tvrdo“ presadzovať. Filipíny tiež uviedli do stavu najvyššej pohotovosti svoju políciu, ktorá má približne 175.000 prísluš­níkov. Velitelia všetkých jednotiek dostali pokyn, aby posilnili ochranu dôležitých zariadení a verejných priestranstiev.

debata chyba
Viac na túto tému: #Filipíny #militanti #rukojemnícka dráma #rukojemníci