Filipínska vláda zrušila mierové rokovania s povstalcami

Filipínska vláda v sobotu zrušila ďalšie plánované mierové rozhovory s komunistickými povstalcami. Urobila tak v reakcii na to, že povstalecká Nová ľudová armáda (NPA) zosilnela ofenzívu na filipínskom vidieku.

27.05.2017 17:38
Rodrigo Duterte Foto:
Filipínsky prezident Rodrigo Duterte.
debata (1)

Mierové rozhovory medzi oboma stranami, ktoré sprostredkovávalo Nórsko, mali ukončiť takmer päťdesiatročný konflikt, pri ktorom prišlo o život viac než 40 000 ľudí.

Filipínska prezidentská kancelária uviedla, že rebeli nariadili NPA zosilniť útoky na juhu krajiny. Filipínska vláda mierové rokovania s komunistickými povstalcami ukončila už druhýkrát. Prezident Rodrigo Duterte podľa Reuters má o dohodu záujem, ale je znepokojený rastúcou vlnou násilia zo strany povstalcov. Vláda podľa neho vyšla povstalcom v ústrety, pretože dvadsať z nich prepustila a vyhlásila prímerie.

Nová ľudová armáda je ozbrojenou zložkou filipínskej komunistickej strany a od roku 1969 vedie ozbrojené povstanie v maoistickom štýle predovšetkým na východe a juhu krajiny. Jej boj patrí medzi najdlhšie v Ázii. Armáda odhaduje, že povstalci teraz majú asi 3 000 bojovníkov, čo je značný pokles v porovnaní s dobami ich najväčšej sily v 80. rokoch minulého storočia, kedy NPA mala zhruba 26 000 ozbrojených príslušníkov.

Vlani vláda a NPA vyhlásili prímerie, čo vláde umožnilo stiahnuť sily z bojiska s NPA a zamerať sa na boj s islamskými extrémistami.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Filipíny #Rodrigo Duterte