Nemecké médiá vnímajú výsledok konzervatívcov ako katastrofálny

Nemecké médiá očakávajú, že výsledok, ktorý nedáva žiadnej zo strán väčšinu, prinesie ďalšie neistoty a komplikácie pri rokovaní o vystúpení Británie z Európskej únie.

09.06.2017 09:23
debata (2)

Mayová voľby vyhlásila, aby konzervatívci posilnili svoju parlamentnú väčšinu, stal sa ale pravý opak a jej strana už podľa prepočtov nemôže získať v novej snemovni väčšinu kresiel.

„Ak minulé týždne ukázali niečo nové o osobnostiach britskej politiky, potom to, že Theresa Mayová je vo volebnej kampani otrasná,“ píše v komentári server Süddeutsche Zeitung. Mayová bola podľa neho v predošlej funkcii ministerky vnútra zvyknutá robiť politiku skôr v zákulisí, čo samozrejme vo volebnej kampani nie je možné.

Žena, ktorá sa vyhýba debatám

„V týchto týždňoch preto krajina Mayovú lepšie spoznala – ako ženu, ktorá sa vyhýba debate, ktorá na otázky odpovedá frázami a ktorá, zdá sa, nemá väčšie potuchy o politike,“ mieni Süddeutsche Zeitung, ktorý výsledok konzervatívcov hodnotí ako ničivý.

„Aká katastrofa! Je to katastrofa pre Theresu Mayovú, ktorá voličom sľubovala silu a stabilitu, a pre jej stranu,“ je presvedčený aj denník Frankfurter Allgemeine Zeitung, podľa ktorého sa Mayovia rozhodnutie vyhlásiť voľby už teraz vrátilo ako bumerang.

Druhé kolo o brexite

Mayová chcela podľa denníka urobiť z volieb v podstate druhé referendum o brexite, ale namiesto toho sa kvôli niekoľkým teroristickým útokom dostala do popredia otázka bezpečnosti. Mayovej pritom rozhodne nepomohlo to, že ešte ako ministerka vnútra škrtla 20-tisíc policajných miest.

Tiež Frankfurter Allgemeine Zeitung si všíma slabosti britskej premiérky vo volebnej kampani a kladie si otázku, kto teraz vlastne bude vyjednávať o brexite.

Stavila veľa, prehrala všetko

O tom, že terajšia situácia, kedy vôbec nie je jasné, aká vláda vznikne, sa môžu rokovania o brexite výrazne skomplikovať a sťažiť, je presvedčený denník Die Welt. Pre takzvaný tvrdý brexit by totiž podľa denníka konzervatívci potrebovali jasnú väčšinu a tým pádom aj silný mandát. Ten ale nemajú.

„Premiérka Británie Theresa Mayová stavila veľa – a skoro všetko prehrala. Po tejto pozoruhodnej noci je krajina politicky ochromená. Je úplne nejasné, čo bude ďalej,“ konštatuje zasa server Spiegel Online. „Pre konzervatívcov je to debakel – pre Mayovú je to katastrofálne,“ podotýka s tým, že politický pat prišiel len tesne pred začiatkom rokovaní o brexitu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Európska únia #Veľká Británia #Brexit #Theresa Mayová