Príčinou obrovského požiaru v londýnskej veži bola chybná chladnička

Tragický požiar výškového obytného domu v Londýne z minulého týždňa začal z dôvodu chybnej chladničky. Informovala o tom britská polícia, podľa ktorej je jasné, že oheň nebol založený úmyselne.

23.06.2017 12:58 , aktualizované: 14:20
poziarnik, poziar, londyn, dom, bytovy dom Foto: ,
Hasiči prehľadávajú ruiny v bytovom dome Grenfell Tower.
debata (50)

Obloženie budovy podľa zástupkyne polície Fiony McCormackovej prepadlo vo všetkých bezpečnostných skúškach. Tragický požiar budovy Grenfell Tower v londýnskej štvrti Kensington si vyžiadal prinajmenšom 79 obetí.

Od oznámenia poslednej bilancie obetí polícii nikto nenahlásil ďalších nezvestných, uviedla McCormacková. Policajti sa ale stále obávajú, že nemajú „úplný obrázok“ o rozsahu tragédie. „Obávam sa, že ich je viac,“ uviedla McCormacková k obetiam. Z poškodenej budovy už policajti podľa nej vyniesli všetky telá, ktorá boli kompletné.

McCormacková znova vyzvala, aby sa polícii prihlásili všetci, čo boli v čase tragédie v budove, bez ohľadu na to, aký mali na to dôvod. „Našou prioritou je dozvedieť sa, kto bol v Grenfell Tower. Nezaujímajú nás dôvody ľudí, prečo tam boli,“ uviedla.

Polícia tak v piatok potvrdila skoršie informácie médií, podľa ktorých požiar spôsobila chybná chladnička. Podľa McCormackovej išlo o chladničku s mrazničkou typu FF175BP, ktorú vyrába firma Hotpoint. Tento typ nebol v minulosti označený za závadný a firma ho nestiahla z obehu. Polícia v spolupráci s výrobcom spotrebičov vykonáva ďalšie testy. „Máme teraz odborné dôkazy, že oheň nebol založený úmyselne,“ uviedla zástupkyňa polície.

Britský minister obchodu a podnikania Greg Clark v reakcii na vyhlásenie polície nariadil skúšky predmetného modelu chladničky, ktorý sa vyrábal v rokoch 2006 až 2009. "Jasne som firme povedal, že očakávam, že bez otáľania vymení akýkoľvek kus, ak sa ukáže, že jeho používanie je nebezpečné, "uviedol Clark.

Značku Hotpoint v Európe a v Ázii vlastní spoločnosť Whirlpool. Tá uviedla, že plne spolupracuje s britskými úradmi. Majiteľa vlastných chladničiek typu FF175BP alebo FF175BG vyzvala, aby sa s ňou spojili. „Spolupracujeme s úradmi na tom, aby sme dostali prístup k danému spotrebiču, a mohli tak pomôcť pri vyšetrovaní,“ uviedla firma. „Náš zármutok nad touto hroznou tragédiou sa nedá vyjadriť slovami,“ dodal Whirlpool vo vyhlásení.

Prepadla izolácia, ale aj obkladový materiál

V už vykonaných bezpečnostných skúškach prepadla ako izolácia, ako aj obkladový materiál budovy. Britské médiá v uplynulých dňoch špekulovali, že neobvykle rýchle šírenie požiaru 24-poschodovej budovy malo na svedomí práve horľavé obloženie.

Medzi obvineniami z trestných činov, ktoré by polícia mohla v súvislosti s požiarom vzniesť, by mohlo byť aj neúmyselné zabitie, povedala McCormacková. V súvislosti s požiarom už polícia zabavila dokumenty niekoľkých firiem a organizácií. Zaoberá sa aj možným porušením bezpečnostných predpisov, najmä v oblasti protipožiarnej ochrany.

Britské úrady v súvislosti s požiarom identifikovali iba na území Anglicka 600 výškových budov, ktorých obloženie je podobné tomu v Grenfell Tower. Skúšky zatiaľ preukázali, že horľavý materiál bol použitý v obložení jedenástich z nich.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #chladnička #požiar v Londýne