Po zosuve pôdy v Číne bolo našli 15 mŕtvych, vyše 100 ľudí je nezvestných

Pri rozsiahlom zosuve pôdy v dedine Sin-mo v provincii S'-čchuan na juhozápade Číny bolo zavalených vyše 120 osôb, napísala agentúra AP. Doteraz zo závalu a trosiek domov vytiahli telá 15 obetí a len niekoľko ľudí sa zatiaľ zachránilo. Nešťastie sa podľa médií stalo v oblasti, ktorú navštevujú čínski turisti. Či medzi zasypaným ľuďmi sú tiež cudzinci, nie je jasné. Nepotvrdili sa predchádzajúce správy, že je nezvestných najmenej 141 osôb.

24.06.2017 07:59 , aktualizované: 21:50
čína, zosuv Foto:
debata (1)

Podľa Sechuan Daily, citovaného agentúrou AP, záchranári vyslobodili zo závalu troch ľudí, z ktorých dvaja sú živí. Ten istý denník napísal, že sa zachránila aj trojčlenná rodina s malým dieťaťom, ktorá stihla utiecť, keď sa zával dostal k ich domu. Iné médiá uvádzajú, že sa zatiaľ podarilo nájsť živú len jednu rodinu, podľa ďalších sú zachránené dve trojčlenné rodiny s malými deťmi a sú v nemocniciach.

„Zachránilo nás naše dieťa,“ povedal podľa agentúry DPA v miestnej televízii zachránený muž, ktorý leží v nemocnici. Opísal, že skoro ráno musel vstať, aby sa postaral o dieťa, ktoré plakalo. Pritom si všimol rútiacu sa lavínu. „So ženou sme chytili dieťa a utekali. Skoro nás to zmietlo, ale nakoniec sme prežili,“ dodal.

Úrady mesta Mao-sien podľa agentúry AFP na sociálnych sieťach oznámili, že našli telá troch mŕtvych obyvateľov a že sa stále pátra po 112 nezvestných osobách.

Zosuv pôdy z hôr zasiahol dedinu Sin-mo v oblasti Mao okolo 6:00 miestneho času. Podľa spresnených údajov zasypal 62 domov vrátane hotela, DPA poznamenala, že nedotknutý nezostal v obci jediný dom. V oblasti tiahnúcej sa niekoľko stoviek metrov sú vidieť len masy zeminy a kamenia. Pôda zasypala aj dvojkilometrovú časť miestnej rieky a kilometer a pol cesty.

Predstaviteľ miestnych záchranárov Wang Jung-po štátnej televízii CCTV povedal, že z hory sa zosunuli tri milióny kubických metrov horniny s kamením, ktoré sa rovnali viac než tisícke päťdesiatmetrových plaveckých bazénov.

Zával s troskami domov pred zotmením už prehľadávalo dvetisíc policajtov, vojakov, hasičov i dobrovoľníkov. V práci im pomáha asi 15 psov vycvičených na hľadanie ľudí pri nešťastiach. Lieky, zdravotnícke potreby a ďalší nevyhnutný materiál na miesto dopravujú vrtuľníkmi.

Nešťastie spôsobili výdatné dažde, ktoré rozmočili hlinu na horských stenách. K nešťastiu podľa polície prispel nedostatok stromov, ktorých korene by takto rozsiahlemu zosuvu mohli pomôcť zabrániť.

Čína sa potýka so silnými dažďami každé leto. Veľakrát ich sprevádzajú povodne a zosuvy pôdy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #zosuv pôdy