Turecká polícia si tvrdo vynútila zákaz pochodu homosexuálov

Turecká polícia v Istanbule zakročila slzotvorným plynom aj gumovými projektilmi proti skupinám homosexuálov a transsexuálov, ktorým úrady v sobotu zakázali tradičný sprievod. Pochody za práva lesieb, gayov, bisexuálov a transsexuálov sa konali vo viacerých európskych aj amerických mestách.

25.06.2017 21:30
TURKEY-LGBT/PRIDE Foto: ,
Pochodu za práva ľudí z komunity LGBTI v tureckom Istanbule zabránila polícia. Úrady v sobotu pochod odmietli povoliť.
debata (50)

Turecká polícia bola v centre Istanbulu nasadená vo veľkom počte, aby vynútila zákaz konania tradičného sprievodu, ktorý býval s desaťtisícami účastníkov najväčšou akciou svojho druhu v moslimskom svete. Už v roku 2015 však akciu prerušila polícia a vlani a tento rok bol sprievod zakázaný po vyhrážkach ultranacionalistov.

Úrady oficiálne akciu odmietajú okrem iného z dôvodu bezpečnosti jej účastníkov, turistov a pre udržanie verejného poriadku.

„Skutočným dôvodom reakcií voči pochodu, ktorý sa pokojne konal 12 rokov, je nenávisť,“ tvrdia organizátori.

Podľa agentúry Reuters polícia uzavrela jednu z hlavných ulíc Istanbulu a rozohnala skupiny demonštrantov. Policajti s ochrannými štítmi a prilbami zablokovali prístupy do ulice Istiklal, kde sa organizátori chystali uskutočniť pochod ešte predtým, než úrady v sobotu oznámili, že ho nepovolia.

Malé skupiny ľudí sa napriek tomu zhromaždili v postranných uliciach a mávali dúhovými vlajkami, ktoré symbolizujú hrdosť lesbičiek, gayov, bisexuálov a transsexuálov (LGBT).

Jednu skupinu polícia podľa svedkov rozháňala s pomocou gumových projektilov a niekoľko ľudí zadržala. Na inom mieste zase policajti podľa príspevkov na sociálnych sieťach použili slzotvorný plyn.

Istanbul je tradične považovaný za bezpečné miesto pre homosexuálnu komunitu z iných oblastí Blízkeho východu, vrátane utečencov zo Sýrie a Iraku.

Hoci homosexualita v Turecku – na rozdiel od mnohých iných moslimských štátov – nie je považovaná za zločin, homofóbia je v krajine stále rozšírená, napísala agentúra Reuters. Na rozširovaní práv menšín, homosexuálov či žien podľa kritikov nemá záujem ani prezident Recep Tayyip Erdogan ani jeho proislamská Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP).

V New Yorku pochodovali za práva gayov a lesieb desaťtisíce ľudí

Spomedzi nedeľňajších pochodov za práva lesieb, gayov, bisexuálov a transsexuálov, ktoré sa konali vo viacerých európskych aj amerických mestách, sa podľa všetkého najväčšia uskutočnila v New Yorku, kde na pochod prišli desaťtisíce ľudí. Podľa amerických médií mal tohtoročný pochod oveľa silnejší politický náboj ako tie predchádzajúce, čo je dané obavami tejto komunity z novej americkej administratívy.

Agentúra Associated Press vyspovedala napríklad 27-ročného newyorského transsexuála Leea Sorgea, ktorý bol na takomto podujatí po prvýkrát. Ako povedal, oveľa radšej má súkromie a na masových akciách sa zúčastňuje len veľmi nerád, ale v súčasnej politickej situácii jednoducho cítil potrebu prísť vyjadriť svoj názor.

Účastníci tohtoročného newyorského dúhového pochodu v zvýšenej miere oproti predchádzajúcim rokom upozorňovali aj na problémy, ktoré sa ich komunity a jej práv až tak tesne netýkajú. Pomerne dobre viditeľná bola v dave napríklad skupinka Gays Against Guns, ktorá skandovala heslo: „Čo chceme? Kontrolu zbraní!“

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Gay Pride #LGBTI+