The Washington Post: Sessions nemusel hovoriť pravdu o kontaktoch s Rusmi

Americký minister spravodlivosti Jeff Sessions nemusel pri júnovej výpovedi v Senáte USA hovoriť o svojich kontaktoch s Rusmi počas volebnej kampane súčasného prezidenta Donalda Trumpa pravdu. Informoval o tom denník The Washington Post s odvolaním sa na záznamy amerických tajných služieb o rozhovoroch ruského veľvyslanca v USA Sergeja Kisljaka s jeho nadriadenými v Moskve.

22.07.2017 10:16 , aktualizované: 10:32
Jeff Sessions Foto: ,
Jeff Sessions.
debata (12)

Vzťah Sessionsa k Rusku počas volieb vyvoláva dlhodobo rozpory. Sessions najskôr popieral, že by s ruskými vládnymi činiteľmi rokoval, následne uviedol, že sa s Kisljakom síce stretol, ale volebné záležitosti s ním neriešil. To potvrdil aj pred senátnym výborom pre dohľad nad tajnými službami, ktorý prešetruje úlohu Ruska v prezidentských voľbách v Spojených štátoch.

The Washington Post napísal, že záznamy amerických tajných služieb o komunikácii Kisljaka s Moskvou udávajú, že veľvyslanec nadriadeným oznámil, že Sessions diskutoval o kampani vrátane politických záležitostí významných pre Rusko. Denník poznamenal, že Kisljakove informácie, ktoré má od niekdajších aj súčasných amerických činiteľov, sú v rozpore s tvrdením Sessionsa.

Nesúlad v postojoch Kisljaka a Sessionsa podľa zdrojov The Washington Post ešte neznamenajú, že minister spravodlivosti senátorom klamal. Veľvyslanec totiž mohol témy stretnutia pri komunikácii s Moskvou zle charakterizovať, prípadne zveličiť.

Aféra s možným ruským ovplyvňovaním volieb dosiahla až k samotnému Trumpovi, obvineniam z nevhodných kontaktov s Rusmi totiž čelí jeho syn Donald Trump mladší a tiež zať Jared Kushner. Trump mladší s Kushner sa totiž vlani zišli s ruskou právničkou Nataliou Veselnickou.

Prezidentov syn tvrdí, že im Veselnická ponúkala kompromitujúce materiály na demokratickú prezidentskú kandidátku Hillary Clintonovú, nakoniec vraj nič nezískali. V stredu bude Trump mladší o záležitosti vypovedať pred justičným výborom Senátu USA.

Kým v pondelok 24. júla Kushnera na uzavretom rokovaní vypočuje senátny výbor pre tajné služby, o deň neskôr bude manžel Trumpovej dcéry Ivanky hovoriť pred výborom pre tajné služby.

V stredu potom kvôli ruskej afére pred justičný výbor Senátu predstúpi Trumpov syn Donald mladší a niekdajší šéf Trumpovho volebného tímu Paul Manafort. Ani ich výpoveď nebude verejná, hoci pôvodne výbor tvrdil opak. Novo vedenie výboru vo vyhlásení oznámilo, že na základe vznikajúcej dohody o podmienkach výpovedi chcú Trump mladší s Manafortom svedčiť na uzavretom zasadnutí.

Stredajšie rokovania sa odohrá na základe dobrovoľnosti, to znamená, že prezidentov syn s Manafortom do Senátu prídu dobrovoľne a nie na predvolanie. Pokiaľ by však doraziť odmietli, tak senátny výbor už vopred avizoval, že by im predvolanie poslal. To by však výsluch o niekoľko týždňov oneskorilo.

Očakávaným jadrom všetkých troch vypočutí budú väzby Trumpovej kampane na Rusko. Prezident akékoľvek spojenie s Moskvou odmieta a vyšetrovanie označuje za hon na čarodejnice. Médiá v posledných týždňoch informovali o sérii kontroverzných kontaktoch, ktoré Trumpovi ľudia s Rusmi udržiavali. Veľkú pozornosť upútala vlaňajšia schôdzka Trumpa mladšieho, Kushnera a Manaforta s ruskou právničkou.

Vplyv Ruska na americké prezidentské voľby objasňujú celkom štyri kongresové výbory a tiež zvláštny vyšetrovateľ Robert Mueller, ktorého v máji vymenovalo ministerstvo spravodlivosti.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #americké prezidentské voľby #Jeff Sessions #Donald Trump jr.