Pred sídlom poľskej vládnej strany volal dav po práve a spravodlivosti

Niekoľko stoviek odporcov kontroverznej súdnej reformy protestovalo v centre Varšavy pred sídlom vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), kam sa podľa ich názoru prenieslo "centrum moci" v súčasnom Poľsku.

26.07.2017 22:02
poľsko, Protest Foto: ,
Ľudia protestujú proti kontroverznej súdnej reforme pred sídlom vládnej strany Právo a spravodlivosť.
debata (7)

„Chceme právo a spravodlivosť!“ volal dav, obviňujúci vládnucu stranu, že si chce v honbe za mocou podriadiť justíciu. „Slobodné voľby, slobodnéj názory,“ skandovali prívrženci rôznych občianskych a opozičných zoskupení. „Nezabiješ demokraciu!“ znelo jedno z prikázaní v podaní žien s megafónmi, ktoré predtým viedli masové protesty proti napokon odvolanému sprísneniu protipotratového zákona. „Ziobro, mal by si vedieť, v lochu budeš sedieť,“ ozývalo sa na adresu ministra spravodlivosti Zbigniewa Ziobra.

Inde protesty skôr utíchajú, aj pod vplyvom prezidentovho rozhodnutia vetovať dva z najspornejších zákonov a začiatku parlamentných prázdnin. Ulica pred prezidentským palácom, kde sa v minulých dňoch tisíce ľudí dožadovali veta od prezidenta, patrila turistom. A pred sídlom snemovne, ktorú poslanci v utorok opustili, zostal len hlúčik demonštrantov.

„K úspechu máme ešte ďaleko, sme ešte len na začiatku cesty,“ povedal Maciej Bajkowski, ktorý podľa svojich slov zotrváva v protestnom tábore, najprv pred sídlom vlády, už 502 dní. „Je dobré, že sa podarilo do ulíc dostať veľa ľudí a ukázať silu občianskej spoločnosti, ale inak po celý čas víťazia stúpenci diktatúry. Nemôžeme si dovoliť odísť domov s pocitom splnenej práce, pretože vojna pokračuje a víťazstvo je ďaleko,“ dodal.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #PiS #reforma súdnictva