Incident na súde v Moskve, najmenej traja obžalovaní zomreli

Divoká prestrelka sa strhla v budove moskovského oblastného súdu pri eskorte skupiny osôb obžalovaných zo série vrážd a lúpežných prepadnutí. Pri pokuse o útek troch väzňov zabili a dvoch zranili, strelné zranenia tiež utrpeli dvaja policajti a jeden príslušník Národnej gardy.

01.08.2017 14:44 , aktualizované: 15:00
debata (31)

Pred súd sa mali postaviť členovia deväťčlennej skupiny, ktorí podľa obžaloby v rokoch 2012–14 terorizovali vodičov na cestách v okolí Moskvy a v meste Kaluga juhozápadne od metropoly. Zastavovali vozidlá s pomocou bodcov na ceste a vodičov zabíjali a okrádali.

Obvinení sú zo sedemnástich vrážd, dvoch pokusov o vraždu, z lúpežných prepadnutí a nezákonného držania zbraní. Všetci obžalovaní sú podľa agentúry TASS prisťahovalcami z krajín strednej Ázie.

Po prevezení do budovy súdu sa členovia skupiny pokúsili o útek. Odzbrojili policajný sprievod, niekoľko osôb zadržali ako rukojemníkov a začali paľbu. Podľa očitých svedkov padlo až 20 výstrelov. Proti policajtom strieľalo päť ľudí, z nich traja na mieste mŕtvi a dvaja sa zranili. Po incidente pojednávanie súdu obnovili.

Podľa nepotvrdených informácií médií sa údajní banditi hlásia k islamistickým hnutiam, niektorí z nich sa zapojili aj do bojových akcií v Sýrii. Novinári skupinu premenovali na „Banda GTA“ podľa analógie s britskou počítačovou hrou Grand Theft Auto, v ktorej hráči plnia úlohy vrahov, lupičov a nájomných zločincov.

Ruská televízia NTV tento rok podľa osudov údajných banditov natočila desaťdielny seriál nazvaný Trasa smrti.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #streľba