Američania môžu obmedziť pohyb ruských diplomatov v USA

Spojené štáty by mohli obmedziť pohyb ruských diplomatov v USA v reakcii na nedávne rozhodnutie Kremľa o znížení stavu amerických diplomatických pracovníkov v Rusku. Napísal to dnes denník Izvestija s odvolaním sa na svoje diplomatické zdroje.

14.08.2017 10:08
debata (30)

Ruské ministerstvo zahraničia koncom júla vyzvalo Spojené štáty, aby do 1. septembra obmedzili svoj personál na veľvyslanectve a konzulátoch v Rusku o 755 pracovníkov.

Ruskí diplomati pôsobiaci v USA sú povinní informovať tri pracovné dni vopred ministerstvo zahraničia USA o ceste na vzdialenosť väčšiu ako 25 míľ, teda 40 kilometrov, uvádza Izvestija. Povinnosť sa nevzťahuje na diplomatov vo vyšších funkciách. Od začiatku septembra by možnosť voľného pohybu mohla byť obmedzená na desať až pätnásť míľ a vzťahovať by sa mohla na všetok diplomatický personál, uvádza ruský denník.

Ruské rozhodnutie znížiť počet pracovníkov amerického veľvyslanectva v Moskve a troch amerických generálnych konzulátov bolo odpoveďou na nový americký sankčný zákon, ktorý obmedzuje možnosti obchodnej spolupráce USA s Ruskom. Jadrom diplomatickej prestrelky medzi Washingtonom a Moskvou je americký nesúhlas s ruským zasahovaním na Ukrajine a tvrdenia USA o údajnom zasahovaní Ruska do minuloročných amerických prezidentských volieb.

Minulý týždeň ruský denník Kommersant napísal, že Spojené štáty v reakcii na zníženie svojho diplomatického aparátu v Rusku vyzvú Moskvu k uzavretiu jedného z jej konzulátov v USA. Spojené štáty majú v Rusku tri generálne konzuláty, a to v Petrohrade, Jekaterinburgu a Vladivostoku. Ruské konzuláty sú v USA štyri – v New Yorku, San Franciscu, Seattli a Houstone. Jeden z nich budú musieť podľa Kommersantu Rusi uzavrieť.

Na špekulácie reagovala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová. Moskovskému rozhlasu povedala, že Rusko už dávno Američanom ponúkalo, aby v Rusku otvorili štvrtý generálny konzulát. Washington to ale odmietal a „Američania tak sami nechceli pristúpiť na paritu v konzulárnom zastúpení“, povedala Zacharovová.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #diplomati #denník Izvestija