USA prešetria politiku Číny v oblasti ochrany duševného vlastníctva

Podľa obchodného splnomocnenca USA Roberta Lighthizera jeho úrad "stanovil, že tieto rozhodujúce problémy si zaslúžia dôkladné prešetrenie."

20.08.2017 15:03
debata (27)

Informoval o tom v sobotu portál bbc.com a dodal, že tento krok sa očakával po tom, ako prezident Donald Trump požiadal Lighthizera, aby preskúmal čínske praktiky.

USA tieto záležitosti znepokojujú už určitý čas, povedal Gary Hufbauer z Petersonovho inštitút pre medzinárodnú ekonomiku vo Washingtone. Odhaduje sa, že ročné straty americkej ekonomiky v dôsledku výroby napodobenín tovarov, pirátskeho používania softvéru a krádeží obchodných tajomstiev sú v sume do 600 mld. USD. Podľa Hufbauera je už „hotovou vecou“, že USA nájdu dôkazy neférových praktík, ale nie je jasné, ako bude potom Trumpova administratíva pokračovať.

USA by mohli predložiť sťažnosť na pôde Svetovej obchodnej organizácie alebo sa rozhodnúť, že podniknú jednostranný krok, čo by bolo rýchlejšie. Postihy by mohli byť zamerané voči jednotlivých spoločnostiam, alebo by mohli byť rozsiahlejšie, dodal Hufbauer. Rozsah postihov pritom podľa neho určí, aká bude reakcia Číny.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA