V centre Bruselu zaútočil na vojakov 30-ročný Somálec, zastrelili ho

Belgická prokuratúra uviedla, že išlo o akt terorizmus.

25.08.2017 21:58 , aktualizované: 26.08.2017 09:01
belgicko, brusel, zasah, policajti Foto: ,
Pri útoku v Bruseli zranil muž dvoch vojakov.
debata (35)

V piatok večer zaútočil v centre Bruselu na dvojicu vojakov 30-ročný muž, ktorý doteraz nemal teroristickú minulosť, informovala agentúra Reuters na základe vyjadrení hovorcu Bruselskej prokuratúry.

Hovorca zároveň pre Reuters dodal, že muž pri svojom pokuse zabiť vojakov kričal „Allahu Akbar“ (Alláh je najväčší, často nepresne prekladané ako Alláh je veľký).

Páchateľ, podľa denníka La Derniére Heure označený písmenami A.H., pochádza zo Somálska a žil v Bruggách, ktoré sú vzdialené asi 90 kilometrov od Bruselu. Úrady sa domnievajú, že konal sám.

Hliadka útočníka zastrelila, uviedla Belgická prokuratúra a dodala, že išlo o akt terorizmus. Belgická rozhlasová stanica RTBF pôvodne informovala, že muža vojaci postrelili a je v kritickom stave.

Belgické úrady informovali že „situácia je už pod kontrolou“.

Vojaci boli zranení ľahko, jeden na tvári a druhý na ruke.

Podľa La Derniére Heure, ktorý cituje anonymné zdroje z prostredia armády a polície, sa incident stal okolo 21:20 SELČ na triede Émile Jacquemain.

Zábery z miesta činu ukazujú, že polícia uzavrela hlavnú ulicu neďaleko námestia Grand Place.

Belgicko je v stave vysokej pohotovosti, odkedy samovražední útočníci na tamojšom letisku a v metre v marci minulého roka zabili 32 ľudí.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Brusel #vojaci #Belgicko #útok nožom #teroristický čin #útok na vojakov