Irma zoslabla, bez prúdu sú v USA milióny obyvateľov

Takmer 7,2 milióna domácností a podnikov je v niekoľkých štátoch USA bez elektrického prúdu kvôli postupu hurikánu Irma na juhovýchode krajiny. Drvivá väčšina dotknutých ľudí je na Floride. Živel v pondelok popoludní SELČ zoslabol do tropickej búrky.

11.09.2017 08:35 , aktualizované: 21:26
Irma, Florida Foto: ,
Ľudia vo Floridskom Miami pocítili sila hurikánu Irma.
debata (21)

V tomto štáte je viac ako 6,5 milióna ľudí bez elektriny. Generálny riaditeľ spoločnosti Florida Power & Light, Eric Silagy, povedal, že Irma napáchala najväčšiu škodu v histórii spoločnosti.

Výpadky postihli všetkých 35 okresov, v ktorých spoločnosť zabezpečuje elektrickú energiu.

Približne 20 000 zamestnancov pracuje v teréne, aby obnovilo dodávky prúdu. Ale ľudia budú musieť počkať niekoľko dní, kým elektrická energia bude obnovená; v prípade väčších škôd to môže byť aj niekoľko týždňov.

Viac ako 570 000 domácností a podnikov je bez elektriny v Georgii a 80 000 v Južnej Karolíne.

Irma slabne

Hurikán Irma udrel v pondelok na oblasť Tampa Bay na Floride, popoludní zoslabol na tropickú búrku.

Podľa amerického Národného centra pre hurikány (NHC) sa o 05:00 ráno miestneho času (11:00 SELČ) nachádzala ničivá vzdušná masa sto kilometrov severne od husto obývanej oblasti Tampa Bay a pohybovala sa rýchlosťou 29 kilometrov za hodinu na sever až severozápad.

NHC informovalo, že hurikán Irma v pondelok popoludní zoslabol na tropickú búrku, no stále ju sprevádzajú vetry, ktoré dosahujú takmer silu hurikánu.

Vyčíňanie Irmy na Floride

Milióny ľudí museli opustiť domovy, ďalšie milióny sú bez energie

Takmer štyri milióny domácností a podnikov sú bez elektriny, nariadili evakuáciu približne 6,5 milióna ľudí a tisíce letov boli zrušené. Hurikán sprevádzajú záplavy, na juhu Floridy boli podľa agentúry Reuters spozorované tornáda.

V nedeľu sa objavili správy o prvých obetiach, počas dopravných nehôd spôsobených prudkým vetrom a dažďom na juhu a západe polostrova zahynuli traja ľudia. Silný vietor spôsobil aj pád troch stavebných žeriavov, avšak v tejto súvislosti neboli hlásené žiadne zranenia.

Americký prezident Donald Trump vyhlásil na Floride stav prírodnej katastrofy a umožnil ľuďom zasiahnutým hurikánom žiadať o federálnu pomoc. Hurikán teraz smeruje do zátoky Tampa Bay, kde sa nachádza dvojmesto Tampa – St. Petersburg. V aglomerácii žijú asi tri milióny ľudí. Tampa v nedeľu v noci nariadila zákaz vychádzania, ktorý bude trvať až do odvolania.

Obyvatelia sv. Martina sa sťažujú na rasizmus

Časť černošskej populácie z ostrova Svätý Martin, ktorý minulý týždeň zasiahol hurikán Irma, vyjadruje hnev nad tým, že bieli turisti dostali prednosť pri evakuácii z tejto karibskej lokality pred nimi. Poukázala na to agentúra AP.

Rozhorčenie nad údajnou diskrimináciu, či už skutočnou alebo zdanlivou, podľa nej odhaľuje rasové napätie, dlhodobo sužujúce niekdajšie odhľahlé francúzske kolónie, najmä v Karibiku.

Johana Soudiagomová zo Svätého Martina miestnej televízii Guadeloupe 1 povedala, že hlavne belosi boli vybraní na evakuáciu loďou, ktorá priplávala z iného francúzskeho ostrova La Désirade na Malých Antilách.

Reprezentatívna rada černošských združení CRAN žiada francúzsky parlament, aby začal vyšetrovať udalosti okolo hurikánu Irma.

Irma spôsobila v posledných dňoch značné škody okrem iného aj na ostrove Svätého Martina a Svätého Bartolomeja. Podľa francúzskej poisťovne Caisse Centrale de Reassurance (CCR) budú škody na majetku najmenej 1,2 miliardy eur.

Na oboch týchto ostrovoch zomrelo v dôsledku hurikánu najmenej 13 ľudí. Na ostrove Svätý Martin je, podľa miestnych orgánov, 60 percent domov teraz neobývateľných.

Ostrov Sv. Martin je rozdelený na severnú časť, patriacu Francúzsku a južnú časť, ktorá patrí Holandska. Ostrov Svätého Bartolomeja je francúzsky.

Kým v južnej časti polostrova Florida sa ráno objavila modrá obloha a ľudia pomaly začali vychádzať z bezpečných úkrytov a bilancovať škody, evakuácia pokračovala na severe. Niekoľko stoviek ľudí, ktorí ešte neodišli, muselo opustiť svoje domovy dnes v okrese Orange neďaleko Orlanda.

„Skôr ako sa vrátite do evakuovaných oblastí, počkajte na pokyny od miestnych úradov. Následky búrky môžete pocítiť aj nejaký čas potom, čo jej stred prejde,“ varoval ráno na twitteri obyvateľov guvernér Scott.

Niektoré mestá uvádzajú prípady rabovania. Orgány sľubujú, že proti nemu nemilosrdne zakročia.

Dron americkej televíznej spoločnosti CBSN zachytil aktuálnu situáciu v meste Naples na Floride.

Trump chce ísť na Floridu čo najskôr. Podľa prezidentského tímu hlava štátu sleduje Irmu „24 hodín denne“. Prezident poukázal na to, že hurikán bude stáť USA „veľa peňazí“. Dodal však, že sa teraz obáva o ľudské životy, nie o náklady.

Meteorológovia očakávajú, že Irma z Floridy odíde do Georgie, Alabamy a Tennessee. Národné centrum pre hurikány (NHC) však predpokladá, že v utorok popoludní by mala zoslabnúť na tropickú depresiu.

Accuweather: Irma a Harvey budú stáť 290 miliárd amerických dolárov

Hurikány Irma a Harvey budú stáť Spojené štáty okolo 290 miliárd dolárov, čo je zhruba 1,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) USA. Predpovedala to meteorologická služba Accuweather.

Hurikán Irma, ktorý v nedeľu zasiahol Floridu, spôsobuje podľa Accuweather škody v hodnote približne 100 miliárd USD. Škody, ktoré spôsobil Hurricane Harvey, ktorý predtým zasiahol Texas a Louisiana, odhaduje Accuweather na 190 miliárd dolárov.

„Odhadujeme, že hurikán Harvey bude najnákladnejšou meteorologickou katastrofou v histórii USA,“ uviedol zakladateľ a šéf služby spoločnosti Accuweather Joel Myers. Poukázal tiež na to, že len časti škôd spôsobených hurikánmi budú kryté poistením.

Na Kube má Irma najmenej desať obetí

Tropická búrka Irma, ktorá sa pohybuje nad Floridou, minulý týždeň na Kube ako hurikán zabila najmenej desať ľudí. Celkový počet obetí hurikánu v Karibiku vzrástol na 38. Mnohé z ostrovov boli z veľkej časti zničené a európske krajiny sa snažia prispieť k ich obnoveniu. Európska únia oznámila uvoľnenie dvoch miliónov eur na pomoc.

Podľa kubánskeho úradu civilnej obrany zabíjal hurikán v štyroch provinciách: Havana, Matanzas, Sancti Spíritus a Ciego de Ávila. Niektoré obete zomreli pri dopravných nehodách, iné pri zrútení budov. Niektorí ľudia zaplatili za to, že odmietli dodržiavať povinnú evakuáciu.

Irma, ktorá dnes oslabila na tropickú búrku s maximálnou rýchlosťou vetra 110 kilometrov za hodinu, za sebou v Karibiku zanechala zničené obydlia, poškodila infraštruktúru a zničila komunikácie. Odborníci odhadujú, že oblasť sa z tragédie zotaví až o niekoľko rokov.

Niektoré z ostrovov sú pod správou európskych krajín, ktoré spočiatku kritizovali za údajne pomalú reakciu. Francúzsko alebo Holandsko poslali stovky vojakov, aby pomohli pri záchranných prácach a zabránili rabovaniu.

Únia pomáha

Odhady naznačujú, že celková škoda v Karibiku dosiahne niekoľko miliárd dolárov. EÚ uvoľnila čiastku vo výške dvoch miliónov eur na pomoc so základnými vecami, ako je obnova dodávok vody, zdravotná starostlivosť, krízový manažment, odpadové hospodárstvo atď. Komisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianidis zdôraznil, že z dlhodobého hľadiska budú na obnoveniu postihnutých oblastí k dispozícii ďalšie zdroje.

Únia svoje krízové ​​fondy mobilizovala od minulého týždňa, keď jej satelity systému Copernikus poskytli francúzskym a holandským orgánom podrobné mapy ich karibských ostrovov. Systém sa tiež používal na mapovanie Britských Panenských ostrovov, Haiti a Dominikánskej republiky.

EÚ tiež podporuje operácie Červeného kríža, ktorý poskytuje základné balíčky pomoci ľuďom v Antigue a Barbude.

Irma pustošila aj naďalej

Britské panenské ostrovy, Kuba, Americké panenské ostrovy a americká Florida sa spamätávajú z hurikánu Irma.

Fotogaléria
Žena s dvoma deťmi prechádza ruinami, ktoré...
Ľudia na Kube sa stretli pri ohni, keďže pre...
+3Záplavy na Floride spôsobené hurikánom Irma.
21 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #záplavy #evakuácia #Hurikán Irma #prírodný živel #tornáda #extrémne nebezpečenstvo