Šestnásť a bez manžela. Vraj stará panna

Jedno z troch dievčat v menej vyspelých častiach sveta sa vydá ešte predtým, ako dosiahne osemnásť rokov. Sobáše neplnoletých sa v mnohých afrických, juhoamerických či ázijských krajinách berú ako súčasť tradície. Celosvetovo každoročne vstúpi do manželstva 15 miliónov neplnoletých dievčat.

11.09.2017 16:00
detská svadba v Indii Foto: ,
Nevestami proti svojej vôli - chudobné dievčatá pripravujú na sobáš v indickej dedine Vadiya.
debata (13)

Pre dievčatá, ktoré sú prinútené vydať sa v nízkom veku, to znamená vzdať sa svojich plánov do budúcnosti, napríklad dokončiť školu. „Mojou jedinou nádejou bolo, že môj manžel ma nechá doštudovať. Ale keď som mala sedemnásť rokov, otehotnela som. Odvtedy mám len zriedka povolené opustiť dom,“ povedala Kamal z Indie. Túžila študovať, ale rodičia ju vymenili za nevestu pre jej brata, keď mala 16 rokov.

Detské manželstvá sú často silno zakorenené v kultúre a tradíciách. V niektorých častiach Indonézie sú napríklad detské manželstvá natoľko bežné, že dievčatá, ktoré sa nevydajú do svojich šestnástich rokov, sú považované za „staré panny“.

Dôvodom, prečo rodičia svoje dcéry vydávajú tak skoro, je chudoba. O dievča sa nevládzu finančne starať a od rodiny budúceho manžela často dostanú za nevestu zaplatené, takže vydaj dcéry je výhodným obchodom. Nájsť manžela pre dcéru, a to čo najskôr, je otázkou cti rodiny. Najmä ak nie je panna alebo je tehotná.

Snaha zvýšiť šance dcér na skorý vydaj je u rodičov v niektorých afrických štátoch ako Mozambik či Zambia taká silná, že už malé dievčatá posielajú do špeciálnych táborov, aby sa pripravili na manželstvo. „Výcvik“, zameraný najmä na sexuálne uspokojenie muža, tam podstupujú dievčatá vo veku od osem do trinásť rokov.

So sobášmi dievčat, samozrejme, súvisí aj ich skoré tehotenstvo. Dievčatá sa tak bežne stávajú matkami v šestnástich, pätnástich alebo aj štrnástich rokoch. Organizácia Girls not brides (Dievčatá, nie nevesty) v tejto súvislosti upozorňuje, že komplikácie pri tehotenstve a pôrode sú jednou z hlavných príčin úmrtí dievčat v menej vyspelých krajinách.

Správa organizácie označuje za jednu z hlavných príčin úmrtí dievčat a ich detí nedostatočne vyvinutú panvu – telá mladých neviest nie sú na pôrod ešte pripravené. „Kým budú rodiny, komunity a vlády tolerovať manželstvá detí, tak materstvo v detstve zostane v rozvojových krajinách bežným javom a základné ľudské práva dievčat sa budú naďalej porušovať,“ konštatoval Babatunde Osotimehin, výkonný riaditeľ Populačného fondu OSN.

Detské manželstvá majú negatívny vplyv nielen na samotné dievčatá, ale aj na ekonomiky celých štátov. „Ukončenie týchto praktík nie je len morálne, ale aj ekonomicky správne.

Detské manželstvá zabraňujú rastu ekonomiky, riešeniu chudoby a dosiahnutiu rovnosti,“ poukázal na ekonomický aspekt tohto problému pre agentúru Reuters ekonóm Svetovej banky Quentin Wodon. Totiž – čím je nevesta mladšia, tým viac detí pravdepodobne bude mať. A rast populácie je jeden z veľkých problémov v menej vyspelých častiach sveta. Ekonomické argumenty však, ako sa zdá, nestačia na zrušenie hlboko zakorenenej tradície.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #India #dievčatá #Zambia #tradície #detské manželstvá #sobáš z donútenia #Mozambik