Príroda vyčíňa, na tajfúny a hurikán sa pripravujú Japonsko, Vietnam aj Mexiko

Japonsko ohrozuje tajfún Talim, Vietnam evakuuje 100-tisíc ľudí pre blížiaci sa tajfún Doksuri. V oblasti Tichého oceánu sa pri Mexiku sformoval hurikán Max, ktorý zosilnel na hurikán prvej kategórie.

14.09.2017 17:10 , aktualizované: 17:43
cyklón Maring, Filipíny Foto: ,
Tajfún Doksuri blížiaci sa k Vietnamu predtám ako tropický cyklón Maring spustošil Filipíny.
debata

Tajfún Talim, ktorý sa v stredu na poslednú chvíľu vyhol Taiwanu, vo štvrtok nad Východočínským morom zosilnel a zrejme bude smerovať k japonskému ostrovu Kjúšú. Podľa japonského Meteorologického úradu (JMA) tam oko tajfúnu dorazí v sobotu večer. Vo štvrtok dopoludnia SELČ sprevádzajú živel nárazy vetra rýchlosťou až 250 kilometrov za hodinu.

V stredu sa Talim odklonil od ostrova Taiwanu, jeho okraje však bičujú japonské ostrovčeky vo Východočínskom mori, vrátane ostrova Okinawa s 1,4 miliónmi obyvateľov. Na ostrov Mijakodžima podľa televíznej stanice The Weather Channel v stredu spadlo počas 24 hodín najviac zrážok za posledných 40 rokov. Udrel tam vietor s rýchlosťou 174 kilometrov za hodinu a viac ako 18 000 domácností sa ocitlo bez elektriny.

Japonsko očakáva dramatický víkend, keďže meteorológovia predpovedajú, že Talim preletí nad celou dĺžkou japonských ostrovov. Po kontakte s hornatou japonskou krajinou síce bude rýchlo slabnúť, ale k juhozápadnému ostrovu Kjúšú dorazí s ničivou silou hurikánu tretej kategórie.

Na Kjúšú žije 13 miliónov ľudí a tento víkend by tam mohlo napršať až 250 milimetrov vody. Predpokladá sa trvalý vietor s minimálnou rýchlosťou 178 kilometrov za hodinu, záplavy a zosuvy pôdy. Podľa AccuWeather je ohrozený aj ostrov Šikoku a západný cíp najväčšieho ostrova Honšú.

Talim nie je jedinou silnou búrkou, ktorá v posledných dňoch vyvolala obavy v regióne juhovýchodnej Ázie. Tajfún Doksuri by mal v piatok doraziť na pobrežie Vietnamu. Ako tropický cyklón Maring už zabil najmenej štyroch ľudí v utorok na Filipínach.

Vietnam evakuuje viac ako 100 000 ľudí

Vietnamské úrady vo štvrtok pre blížiaci sa tajfému Doksuri nariadili evakuáciu viac ako 100 000 ľudí z centrálnej časti krajiny, informovala agentúra Ap. Vláda tiež vydala zákaz námorného rybolovu, dopravy a turistických plavidiel a desiatok letov do oblasti a z nej. Tajfún Doksuri bol predtým tropickým cyklónom Maring, ktorý v utorok zabil najmenej štyroch ľudí v oblasti okolo filipínskej metropoly Manila.

Tajfun Doksuri by mali prísť na pobrežie stredného Vietnamu v piatok, meteorológovia varujú pred prudkými dažďami, povodňami a zosuvom pôdy. Server Cyclocane hlási, že tajfún teraz prechádza cez Južné Číne more, pričom vietor dosahuje rýchlosť až 158 kilometrov za hodinu.

Očakáva sa, že pôjde o najsilnejší tropický cyklón v oblasti juhovýchodnej Ázie za posledné roky.

Tropická búrka Max v Mexiku zosilnela na hurikán prvej kategórie

Tropická búrka Max pri juhozápadnom Mexiku zosilnela na hurikán prvej kategórie. Meteorológovia predpokladajú, že už onedlho zasiahne južné pobrežie štátu Guerrero, v ktorom sa nachádza aj známa turistická destinácia Acapulco. Americké národné centrum pre hurikány vydalo varovanie pre pobrežnú oblasť medzi mestami Zihuatanejo a Punta Maldonado. Úrady upozorňujú, že hurikán Max môže ešte pred dosiahnutím pevniny zosilnieť a spôsobiť život ohrozujúce dažde a záplavy v štátoch Guerrero a Oaxaca.

Vo štvrtok ráno dosahoval hurikán Max maximálnu rýchlosť vetra 120 kilometrov za hodinu, nachádzal sa približne 85 kilometrov juhozápadne od Acapulca a smeroval na východ rýchlosťou 9 kilometrov za hodinu.

Región sa zotavuje z hurikánu Irma, ktorý spustošil Karibské ostrovy a Floridu. V juhovýchodnom Mexiku, pred menej ako týždňom, zasiahlo zemetrasenie takmer 100 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #Japonsko #Taiwan