Na Islande sa rozpadla vláda pre kauzu s pedofilom

Na Islande sa v piatok rozpadla vláda, pričom dôvodom, ktorý vyvolal konflikt v doterajšej koalícii, je kauza okolo neslávne známeho pedofila, ktorému mal údajne pomáhať otec súčasného premiéra začleniť sa späť do spoločnosti.

15.09.2017 22:00
Island, voľby Foto: ,
Islandský premiér Bjarni Benediktsson.
debata (2)

Po zverejnení informácií, ktoré premiérovho otca s pedofilom spájajú, sa islandskú vládu rozhodol opustiť najmenší koaličný partner, Strana svetlej budúcnosti.Na Facebooku oznámila, že dôvodom jej odchodu z vlády je „vážne narušenie dôvery“ v doterajších koaličných partnerov.

V roku 2004 na Islande odsúdili Hjaltiho Sigurjona Haukssona na päť rokov odňatia slobody za to, že dvanásť rokov takmer každý deň znásilňoval svoju maloletú nevlastnú dcéru. Miestne médiá nedávno priniesli informácie, že otec islandského premiéra Bjarniho Benediktssona mal Haukssonovi pomáhať v jeho snahe opätovne sa po prepustení z väzenia zamestnať.

Doterajšia islandská vláda mala v parlamente len najtesnejšiu možnú väčšinu 32 z celkového počtu 63 poslancov. Odchodom Strany svetlej budúcnosti stratila štyri poslanecké kreslá.

Nie je zatiaľ jasné, či sa premiér pokúsi vytvoriť novú vládu spojením s niektorou z ďalších strán, alebo vyhlási predčasné voľby.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Island #rozpad vlády #Strana svetlejšej budúcnosti