Moskva odmieta rozmiestnenie mierových síl OSN na rusko-ukrajinskej hranici

Návrh Spojených štátov, aby mierové sily OSN, ktoré by mali byť vyslané na východ Ukrajiny, boli rozmiestnené aj na hraniciach s Ruskom v nedeľu dôrazne odmietla predsedníčka hornej komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková.

17.09.2017 17:55
Ukrajina, separatisti Foto: ,
Na Donbase sa napriek prímeriu ďalej strieľa.
debata (284)

Úzka spolupracovníčka prezidenta Vladimíra Putina označila túto iniciatívu za nelogickú, uviedla agentúra Interfax.

„Nevidím v tom návrhu žiadnu logiku,“ povedala predsedníčka Rady federácie novinárom v turkménskej metropole Ašgabatu, kde je na návšteve. Reagovala tak na vyhlásenie amerického ministerstva zahraničia, že Washington je za rozmiestnenie mierových síl OSN na celom území Donbasu, vrátane hraníc Ukrajiny s Ruskom, a za poskytnutie širokého mandátu tejto misii.

Putin začiatkom minulého týždňa oznámil, že Rusko bude usilovať o vyslanie mierových síl OSN na východoukrajinský Donbas, kde by tieto sily mali chrániť európskych pozorovateľov dozerajúci na prímerie. Podľa neho by tieto sily mali byť na frontovej línii oddeľujúcej konfliktné strany a chrániť pozorovateľa OBSE.

Porošenko: Na misii OSN sa nesmú podieľať ruskí agresori

Myšlienku pozvania medzinárodných mierových jednotiek na Donbas nastolil pred dvoma rokmi prezident Ukrajiny Petro Porošenko, avšak s tým, že na misii by sa podľa neho nemohli podieľať ruskí „agresori“ a že by bolo najlepšie, aby išlo o policajnú misii Európskej únie. Rusko vtedy reagovalo odmietavo, Európska únia zdržanlivo.

Putin pripustil, že takzvané modré prilby OSN by mohli byť umiestnené aj na ďalších miestach v na Donbase, kde pôsobia pozorovatelia OBSE. Mohli by však byť nasadené až stiahnutí síl a ťažkých zbraní a so súhlasom povstalcov.

„Ak činitelia OBSE nebudú len na frontovej línii a budú sa pohybovať na území Donbasu, potom ich budú mierové sily prirodzene sprevádzať na celom teritóriu a chrániť ich,“ povedala Matvijenková. „Tí, ktorí by chceli obyvateľov samozvanej Doneckej a Luhanskej republiky obohnať ostnatým drôtom alebo ich obkľúčiť, alebo ich jednoducho zničiť … neuspejú. Myslím, že to nikto nemôže urobiť, to sa nestane,“ dodala podľa Interfaxu.

284 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #OSN #Ukrajina