Putin neďaleko Petrohradu sledoval priebeh manévrov Západ 2017

Ruský prezident Vladimir Putin v Leningradskej oblasti na severozápade krajiny sledoval veľké manévre Západ 2017, ktoré v metropolách štátov NATO a najmä v štátoch susediacich s Ruskom vyvolávajú obavy z možnej prípravy na budúcu vojnu. Manévre bieloruských a ruských jednotiek sa začali vo štvrtok v Bielorusku a na západe Ruska. Potrvajú do stredy.

18.09.2017 18:40
Russia War Games Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (uprostred) sleduje vojenské manévre.
debata (91)

Putin podľa agentúry Interfax sa prizeral realizácii scenára, podľa ktorého na ruské územie prenikali malé skupiny cudzích bojovníkov, aby sa vo vnútrozemí pripojili k teroristickým útokom a diverzite. Do cvičnej operácie sa zapojili jednotky ruských delostrelcov a príslušníkov raketových a tankových vojsk. Napriek nepriaznivému počasiu manévre podľa ministra obrany Sergeja Šojgua prebiehajú úspešne.

Agentúra Interfax s odvolaním sa na ruské velenie napísala, že manévrom prihliada 95 zahraničných pozorovateľov z 50 krajín. Podľa oficiálnej správy sa na vojenskom cvičení, najväčšom v Rusku za posledné roky, zúčastňuje 12 700 vojakov, 250 tankov, 70 lietadiel a vrtuľníkov, 200 diel, mínometov a protiraketových systémov a desať bojových plavidiel.

Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov novinárom povedal, že Putinova cesta na vojenskú strelnicu Lužskij neďaleko Petrohradu s reakciou západných štátov na cvičenie Západ 2017 nijako nesúvisí. Cieľ manévrov je podľa neho „obranný a protiteroristický“.

91 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Západ 2017