Ďalší Trumpov pokus o zrušenie Obamacare možno opäť prekazí McCain

Osud ďalšieho pokusu amerického prezidenta o zrušene zdravotnej reformy jeho predchodcu Baracka Obamu visí na vlásku ešte pred tým, než sa vôbec dostal na hlasovanie do Kongresu.

24.09.2017 09:43
debata (4)

Vplyvný senátor John McCain oznámil, že návrh nepodporí, čo môže podľa amerických médií pri váhavom prístupe ďalších republikánov znamenať ďalší Trumpov neúspech v snahe o splnenie prvoradého predvolebného sľu­bu.

McCain svojim odporom rozhodol už o krachu predchádzajúceho návrhu rušiaceho systém známy ako Obamacare, ktorý v júli v Senáte neprešiel o jediný hlas. Vodca republikánskej väčšiny senátorov Mitch McConnell chce prísť s novým pokusom už budúci týždeň, pri očakávanom jednotnom odpore demokratov si však republikáni v stočlennej komore môžu dovoliť najviac dva hlasy proti zo svojich radov.

Donald Trump sa na mítingu v Alabame oprel do... Foto: SITA/AP, Brynn Anderson
trump, alabama, obamacare Donald Trump sa na mítingu v Alabame oprel do republikánov, ktorí podľa neho nechcú hlasovať za nový návrh zrušenia Obamacare pre obavy z reakcií verejnosti.

Nesúhlas pritom avizoval už konzervatívny senátor Rand Paul, nerozhodnutá je podľa médií najmenej štvorica ďalších politikov, z ktorých niektorí nepodporili predchádzajúci ná­vrh.

Chce rozsiahlu diskusiu a úpravy

McCain v piatkovom vyhlásení uviedol, že návrh počítajúci so zásadným obmedzením federálnej podpory zdravotného poistenia si vyžaduje rozsiahlu diskusiu a niektoré úpravy, aby ho bol ochotný podporiť.

„To je jediný spôsob, ako môžeme docieliť zhodu oboch strán na reforme, ktorá by mala šancu vydržať,“ uviedol politik trpiaci rakovinou mozgu v pokročilom štádiu.

Výrazne menej peňazí pre najzraniteľnejších

Nový návrh spoluvytvorený umierneným senátorom Lindseym Grahamom presúva podstatnú časť financovania povinného zdravotného poistenia z federálnej pokladnice na jednotlivé štáty, čo podľa kritikov povedie k výraznému obmedzeniu peňazí do programu pre príjmovo najslabšie časti obyvateľstva.

Podľa nezávislých odhadov zverejnených v piatok by po prijatí návrhu mohlo do desiatich rokov prísť o zdravotné poistenie na 32 miliónov Američanov.

Trump, pre ktorého je neúspešná snaha o zrušenie a náhradu Obamacare jedným z hlavných politických neúspechov, sa v piatok na mítingu v Alabame oprel do republikánov, ktorí podľa neho nechcú hlasovať za nový návrh pre obavy z reakcií verejnosti. „Nemajú odvahu, aby pre neho hlasovali,“ vyhlásil prezident.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #John McCain #Kongres USA #Obamacare #Donald Trump