Politológ: Nemecko má pred sebou začiatok novej éry

"Nemecko je rozdelené po mnohých líniách. Ale viditeľná je priepasť medzi východom a západom. Politici sa musia týmito otázkami zaoberať. Ak sa to nestane, existuje riziko, že AfD sa stane akousi protestnou stranou východného Nemecka, hoci dobrý výsledok zaznamenala aj v Bavorsku,“ povedal pre Pravdu po nemeckých voľbách politológ Christian Schweiger z univerzity v Chemnitzi.

26.09.2017 14:00
debata (1)

Angela Merkelová bude štvrtý raz kancelárkou. Ale je to po voľbách, v ktorých jej koalícia CDU/CSU získala iba 33,2 percenta hlasov. Dá sa hovoriť o konci jednej éry?

Vyzerá to ako začiatok konca Merkelovej éry. Pripomína mi to trochu Helmuta Kohla z rokov 1994 až 1998, ktorý si bol vtedy pomerne istý, že dokáže vyhrať aj ďalšie voľby. Aj Merkelová si to môže myslieť. Keď sa jej podarí zložiť úspešnú jamajskú koalíciu kresťanských demokratov s liberálmi (FDP) a Zelenými, mohla by mať šancu vyhrať voľby aj o štyri roky. Ale bude pravdepodobne čeliť opozícii najmä z vlastných radov za to, že príliš neriešila problém Alternatívy pre Nemecko (AfD), ktorá je napravo od kresťanských demokratov. A, samozrejme, líder CSU v Bavorsku Horst Seehofer momentálne bojuje o politické prežitie. Vyčítajú mu, že podporil Merkelovú, hoci podľa mnohých nebola tou najvhodnejšou kandidátkou na to, aby viedla koalíciu CDU/CSU. Na druhej strane ide aj o začiatok novej éry. V Nemecku ešte nikdy nevládlo na federálnej úrovni spojenectvo kresťanských demokratov, liberálov a Zelených.

Je ešte šanca na veľkú koalíciu?

Politici menia názory, ale lídri sociálnej demokracie vedia, že by to bola politická samovražda. Voliči SPD sa totiž pýtajú, za koho hlasujú. Volia sociálnych demokratov. Ale vždy dostanú kancelárku Merkelovú a SPD v pozícii slabšieho partnera v koalícii. Ale keby sa aj lídri rozhodli zmeniť názor, šéf sociálnej demokracie Martin Schulz sľúbil, že sa na otázku vstupu do veľkej koalície opýta ľudí v SPD. A podľa toho, čo viem, tak bežní straníci sú proti dohode s Merkelovou.

Ako môže fungovať Jamajka?

Proti sebe v nej budú stáť najmä CSU a Zelení. Bavorskí kresťanskí demokrati chcú limit na počet migrantov. Zelení v podstate tvrdia, že aj ľudia, ktorí spáchali vážny zločin, majú právo na ochranu a nemožno ich vyhostiť napríklad do Afganistanu, ktorý nie je bezpečný. Problémy medzi nimi sú aj v iných otázkach. V energetike a vo všeobecnosti v ekonomických témach. Veľa sa hovorí o vzťahu FDP a Zelených. Ale tieto strany sú si bližšie, ako sa môže zdať. Otázka je, čo bude medzi CSU a Zelenými.

Zmení nové rozloženie politických síl v Nemecku prístup Berlína k EÚ?

Všetky strany, s výnimkou AfD, si želajú spoluprácu na úrovni únie a s partnermi ako Francúzsko. Šéf FDP Christian Lindner v kampani tvrdil, že nesúhlasí s niektorými návrhmi šéfa Elyzejského paláca Emmanuela Macrona, týkajúcimi sa eurozóny. Je proti spoločnému rozpočtu a ďalšiemu odovzdávaniu suverenity. Bol aj proti povinným utečeneckým kvótam, pretože Lindner v zásade tvrdí, že Nemecko urobilo chybu, keď otvorilo hranice. Otázka je, ako ďaleko liberáli zájdu. S FDP je to vždy zložité. Keď strana, takpovediac, uvidí vládne limuzíny a ponúknu je ministerské kreslá, liberáli budú robiť kompromisy. Ale ak postoje FDP posudzujeme podľa predvolebných vyhlásení, tak má červené čiary, ktoré nechce prekročiť. Celkovo si však myslím, že sa nemecká politika smerom k EÚ výrazne nezmení.

Čo znamenajú pre krajinu zisky AfD? Aj z toho pohľadu, že ju o dosť viac ľudí volilo na východe Nemecka ako na západe.

Politika ľudí stále viac rozdeľuje. Podobne je to aj v iných krajinách. Nemecko je rozdelené po mnohých líniách. Ale viditeľná je priepasť medzi východom a západom. Na západe je spoločnosť viac otvorená, liberálnejšia, ústretovejšia k migrantom. Na východe sa tvorí viac uzavretá spoločnosť, čo sa dá porovnať s Poľskom a Maďarskom. Zdá sa, že ľudia v súvislosti s masovou migráciou majú obavy o zmenu charakteru krajiny. Som toho svedkom. Nemci na východe sa oveľa odmietavejšie stavajú k tomu, že spoločnosť by mala byť multikultúrna a mali by sme prijať ľudí s inými predstavami o svete. Politici sa musia týmito otázkami zaoberať. Ak sa to nestane, existuje riziko, že AfD sa stane akousi protestnou stranou východného Nemecka, hoci dobrý výsledok zaznamenala aj v Bavorsku. Myslím, že migračná politika vlády sa bude meniť. CSU v Bavorsku sa obáva, že v budúcoročných regionálnych voľbách stratí na úrok AfD. Predpokladám, že bude veľmi tvrdo tlačiť na to, aby Merkelová zmenil kurz v migračnej politike. Uvidíme, ako to bude vyzerať v praxi. Ale ako som povedal, migranti budú zdrojom nezhôd aj medzi CSU a Zelenými.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Christian Schweiger #nemecké parlamentné voľby 2017 #Neemcko