OSN: Severná Kórea mučí a väzní deti

Severokórejské úrady mučia a týrajú alebo držia vo väzbe deti, ktoré boli nútené vrátiť sa do krajiny zo zahraničia, uviedol v stredu výbor OSN pre práva dieťaťa.

04.10.2017 19:28
Severná Kórea, KĽDR, protest, mládež Foto: ,
Podľa výboru OSN nútia severokórejské úrady deti pracovať v baniach či opravovať cesty.
debata (94)

OSN Pchjongjang vyzvala, aby deti neboli využívané k práci v poľnohospodár­stve, banskom priemysle a výstavbe a aby bola zastavená diskriminácia mládeže na základe „zločinov ich rodičov“, uviedla agentúra Reuters. Režim by tiež mal mládeži zaručiť slobodu slova, vrátane prístupu k internetu.

Známky násilia zaznamenala organizácia predovšetkým voči severokórejským deťom, ktoré bol násilím vrátené z Číny, kam utiekli. Surovému zaobchádzanie sú vystavené podľa OSN aj tehotné ženy, ktorým úrady po pôrode deti odoberajú.

Režim deti núti veľkú časť dňa „dobrovoľne pracovať na farmách a v baniach, zbierať drevo v lese, opravovať cesty, čistiť sochy a podieľať sa na stavebných projektoch“, uviedol v stredu výbor. OSN ďalej vyjadrila znepokojenie nad takzvanou ideologickou indoktrináciou severokórejského vzdelávacieho systému a nad podvýživou detí. Podľa členky výboru Kirsten Sandbergovej dostala organizácia správy o diskriminácii severokórejských študentov na základe ich sociálneho statusu alebo politického presvedčenia ich rodičov.

Sandbergová ďalej uviedla, že KĽDR čelí v súčasnej dobe tiež vážnemu výživovému problému, ktorý patrí k základným príčinám vysokej úmrtnosti detí i matiek. Podvýživa sa týka 40 percent obyvateľov.

94 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #KĽDR #týranie detí