Zázrak sa pri rozhovoroch o brexite nečaká

Zázrak sa podľa všetkého konať nebude. Od piateho kola rokovaní o podmienkach brexitu, ktoré sa začalo v pondelok v Bruseli, málokto čaká zásadný prelom. Obe strany majú stále dosť ďaleko k predbežnej dohode o základných bodoch rozvodovej zmluvy. Ak však tento týždeň nedosiahnu pokrok, rokovania sa neposunú do ďalšej fázy rozhovorov o budúcich vzťahoch a obchodnej dohode, o ktorej chcel Londýn vyjednávať čo najskôr.

09.10.2017 20:38
Theresa Mayová Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová.
debata

O tom, či sa dosiahol dostatočný pokrok pri rokovaniach o rozvodovej zmluve, rozhodnú šéfovia 27 štátov na summite koncom budúceho týždňa. Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker však nedávno naznačil, že na posun do ďalej fázy by bolo treba „zázraky“. Tie sa nečakajú aj preto, že vyjednávači oboch strán sa tentoraz nechystajú zaoberať jedným z najspornejších bodov – rozvodového účtu a financií, ktoré by mala Británia zaplatiť.

Britská premiérka Theresa Mayová pred dvoma týždňami síce oficiálne uznala, že Británia bude plniť svoje finančné záväzky aj po oficiálnom odchode z EÚ a platiť do rozpočtu EÚ do roku 2020. Presnú sumu neuviedla, v britských médiách sa predtým špekulovalo o približne 20 miliardách eur. Podľa neoficiálnych údajov EÚ odhaduje výšku rozvodového účtu na približne 60 miliárd eur.

Mayovej pozícia je oslabená aj vnútri vlastnej strany, najmä z krídla zástancov tzv. tvrdého brexitu, ktorí si odmietajú pripustiť, že odchod Británie z EÚ bez dohody by pre ostrovy znamenal ekonomickú pohromu.

Británii zostáva na uzavretie dohody o brexite rok a pol

Podľa zdrojov z EÚ by sa o posune k rokovaniam o budúcich obchodných vzťahoch či debate o prechodnom období mohlo rozhodnúť na decembrovom summite. Dvadsaťsedmička chce podľa nemenovaného predstaviteľa EÚ udržať snahu o dosiahnutie dohody, aby sa zabránilo chaosu po brexite. Vlády 27 štátov si však zároveň dávajú pozor na akúkoľvek snahu britských vyjednávačov rozbiť ich jednotu a voči Mayovej nemienia vystupovať príliš mäkko, aj keď pozícia britskej premiérky občas vyvoláva až ľútosť.

Isté je nateraz len to, že Británii zostáva na dohodu s EÚ a vyhnutiu sa chaosu po brexite len rok a pol. Mayová podľa médií včera v britskom parlamente zdôrazňovala, že chce dosiahnuť dohodu o novom partnerstve s 27 členmi bohatého politického a obchodného bloku. „Lopta je na ich strane,“ vyhlásila s odkazom na to, že o posune rokovaní rozhodnú šéfovia 27 štátov. Hovorca Európskej komisie dal však ešte predtým najavo, že najskôr treba vyriešiť body rozvodovej zmluvy a „lopta je na britskej strane“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová