Spor USA a Ruska ohrozuje vyšetrovanie útokov v Sýrii

Medzi USA a Ruskom panujú nezhody v otázke hlasovania o predĺžení mandátu pre vyšetrovateľov chemických útokov v Sýrii. Bezpečnostná rada OSN musí o mandáte rozhodnúť do polovice novembra, dovtedy totiž terajšie poverenie vyprší.

18.10.2017 23:10
Syria, utok, chemicky utok, Foto: ,
Chemické útoky si v Sýrii vyžiadali desiatky obetí.
debata (15)

Experti majú ale aj v tejto dobe zverejniť správu o chemickom útoku, pri ktorom v apríli zahynulo v sýrskom Idlib vyše 80 ľudí. Správa zrejme z útoku obviní sýrsky režim, čo je pre Rusko ako aj pre spojencov Damasku neprijateľné.

Rusko podľa zdrojov z OSN žiada, aby bola správa zverejnená pred hlasovaním o mandáte pre tím OSN a Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ktorý sa vyšetrovaním zaoberá. Pokiaľ bude správa viniť z útoku Damask, Rusko nemieni mandát vyšetrovateľom predĺžiť.

USA naopak chcú, aby sa hlasovalo o mandáte skôr, než bude správa zverejnená.

Z predbežnej expertnej správy uverejnenej v lete vyplýva, že v apríli bol použitý mimo všetku pochybnosť nervový plyn sarin. USA po tomto útoku v odvete vypálili desiatky rakiet na základňu sýrskeho letectva v Chán Šajchúnu, z ktorej podľa nich štartovali lietadlá, ktoré útočili v Idlibe. Rusko letnú správu označilo za zmanipulovanú, Damask za nevierohodnú. USA a iné západné krajiny s výsledkami súhlasili. Medzi obeťami boli podľa pôvodných správ tri desiatky detí.

Bezpečnostná rada OSN má hlasovať o obnove jednoročného mandátu vyšetrovateľov. Pre predĺženie je potrebné, aby preň hlasovalo aspoň deväť z 15 členov BR OSN a aby ani jeden z piatich stálych členov – Rusko, USA, Francúzsko, Británia a Čína – nepoužil právo veta.

Sýrska armáda trvá na tom, že zakázané zbrane nepoužíva

Michail Uľjanov z ruského ministerstva zahraničia povedal, že až podľa správy Moskva rozhodne, či tu je ospravedlniteľné mandát predĺžiť. Veľvyslankyňa USA pri OSN Nikki Haleyová v stredu naopak povedala, že by sa o mandáte malo hlasovať pred zverejnením správy. V tom sú zajedno s USA aj niektoré ďalšie západné krajiny.

Rusko a Sýria priznávajú, že na základni Chán Šajchún je sarin, avšak ohľadom útoku na Idlib zhodne tvrdia, že tam vybuchla bomba na zemi, a nie zhodená z lietadla.

Expertná skupina vznikla v roku 2015 a vlani jej bol mandát predĺžený. Zistila, že sýrsky režim v troch prípadoch pri útokoch použil chlór a že radikáli z Islamského štátu použili yperit.

Sýria v roku 2013 súhlasila s tým, že sa vzdá svojho chemického arzenálu, a jej vláda opakuje, že zakázané zbrane nepoužíva.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #BR OSN #chemické útoky