Novou novozélandskou premiérkou bude 37-ročná labouristka Ardernová

Na čelo Nového Zélandu sa po septembrových voľbách postaví 37-ročná líderka Novozélandskej strany práce Jacinda Ardernová. Podarilo sa jej získať podporu malej nacionalistickej strany Nový Zéland predovšetkým, ktorú potrebovala na zostavenie budúcej vlády.

19.10.2017 11:39
Nový Zéland  Jacinda Ardernová Foto: ,
Jacinda Ardernová (v strede) bude novou premiérkou Nového Zélandu.
debata

Voľby 23. septembra vyhrala vládna Novozélandská národná strana doterajšieho premiéra Billa Englisha, nepodarilo sa jej však získať väčšinu. V 120-člennom parlamente dostala 44,4 percenta odovzdaných hlasov, čo jej zabezpečuje len 56 poslaneckých kresiel. Koaličné rokovania sa tiahli takmer mesiac.

Doteraz opozičná Novozélandská strana práce, ktorá v hlasovaní získala 36,9 percenta hlasov a 46 poslaneckých mandátov, sa nakoniec na spolupráci dohodla s nacionalistickou stranou Nový Zéland predovšetkým, ktorá získala 7,2 percenta hlasov a deväť miest v parlamente.

Ardernovej koalíciu budú podporovať tiež Zelení, ktorí skončili štvrtí, nebudú však súčasťou vlády.

Ardernovú, ktorá bude najmladšou líderkou Nového Zélandu za viac ako 150 rokov a treťou ženou na čele vlády, prirovnávajú k ďalším mladým, charizmatickým vodcom, ako je kanadský premiér Justin Trudeau či francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Protiimigračná strana vo vláde?

Ardernová povedala, že vicepremiérsku funkciu bola ponúkla šéfovi strany Nový Zéland predovšetkým Winstonovi Petersovi. Rokovania o obsadení ďalších vládnych postov budú pokračovať v piatok, dodala.

Peters presadzuje nacionalistickú politiku, chce radikálne znížiť imigráciu a zakázať cudzincom kupovať farmy v krajine.

Labouristická vodkyňa Ardernová v predvolebnej kampani sľubovala okrem iného investovať viac peňazí do zdravotnej starostlivosti a vzdelania, nechať postaviť tisíce cenovo dostupných bytov a vyčistiť znečistené vodné toky.

Ardernová vedenie Novozélandskej strany práce prevzala v auguste a úspech labouristov vo voľbách analytici pripisujú predovšetkým jej. Dovtedy sa vraj hovorilo o bezproblémovej obhajobe mandátu Novozélandskej národnej strany.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nový Zéland