Exprezidenta USA Busha staršieho obvinila z obťažovania ďalšia žena

Spisovateľka Bakerová Klineová tvrdí, že jej exprezident pri spoločnom fotografovaní siahol na zadok.

27.10.2017 20:37
Bush, Hetaher Lind Foto:
Bývalý americký prezident George H.W. Bush a herečka Heather Lind, ktorá ho obvinila obchytkávania počas spoločného fotografovania.
debata (5)

Niekdajšieho prezidenta Spojených štátov Georgea Busha staršieho obvinila z obchytkávania už tretia žena, spisovateľka Christina Bakerová Klineová (53). O sexuálnom obťažovaní zo strany exprezidenta Busha tento týždeň hovorili herečky Heather Lindová a Jordana Grolnicková.

Klineová, ktorá je anglického pôvodu, ale od detstva žije v USA, sa v roku 2014 zúčastnila dobročinnej akcie organizovanej nadáciou Bushovej manželky Barbary. Spisovateľka tvrdí, že jej exprezident pri spoločnom fotografovaní siahol na zadok a že ho od jeho správania neodradil ani fakt, že jej manžel stál po Bushovom druhom boku.

Obľúbený mág David Cop-a-Feel

Klineová tvrdí, že jej Bush starší počas prípravy na fotenie povedal, že je krásna. Potom sa jej spýtal, či píše knihy, na čo odpovedala, že áno. „Chcete poznať moju obľúbenú knižku?“ zašepkal Bush, takže sa k nemu musela nakloniť, aby ho počula. Na to jej odvetil, že je to David Cop-a-feel, a zároveň jej silno stlačil zadok, tvrdí žena.

Spomínaný názov je očividnou slovnou hračkou odkazujúcou na kúzelníka a iluzionista Davida Copperfielda a na anglickú frázu „cop a feel“, ktorá vyjadruje zneužitie nevinnej situácie k nečakanému siahnutiu na ženské intímne partie.

O podobnom Bushovom spôsobe hovorili aj Lindová s Grolnickovou. Grolnicková zároveň výslovne zmienila, že exprezident hovoril o svojom obľúbenom mágovi Davidovi Cop-a-Feelovi.

Výzva k diskrétnosti

Pri odchode z dobročinnej akcie Klineová o incidente povedala manželovi, ktorého udalosť zaskočila. Ich hovor si vypočula vodička, ktorá ich odvážala a ktorá sa predstavila ako priateľka rodiny Bushových, a manželov vyzvala k diskrétnosti. „Jej postoj nebol výhražný. Ale v tej chvíli som si pomyslela, že už toto musela počuť skôr,“ povedala Klineová s odkazom na obťažovanie žien.

Bushov hovorca Jim McGrath v reakcii na slová Lindovej opísal udalosť ako následok komunikačných problémov, ktoré má teraz 93-ročný exprezident ako muž pripútaný na vozíku. Bush starší (vládol 1989–1993) sa na vozíku vzhľadom k zlému zdravotnému stavu pohybuje posledných päť rokov.

„Jeho ruky tak boli na úrovni dolnej polovice tela ľudí, s ktorými sa fotografoval,“ uviedol hovorca. Vtipy vraj Bush rozpráva, aby uvoľnil atmosféru, a občas vraj ženy dobrosrdečne potľapká. „Komukoľvek, kto sa cíti urazený, sa prezident Bush čo najúprimnejšie ospravedlňuje,“ odkázal Lindovej McGrath. Na neskoršiu otázku o komentár k ďalším obvineniam odkázal na vyššie zmienené skoršie vyhlásenie.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #obťažovanie #obchytkávanie #sexuálne obťažovanie #George Bush starší