Bin Ládin mal v deň smrti pri sebe filmy Autá či Batman, uviedla CIA

Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) zverejnila ďalšie materiály zhabané pri likvidácii šéfa teroristickej siete al-Kájda Usámu bin Ládina v roku 2011, po novom tak sprístupnili okolo 470 000 súborov. CIA vo vyhlásení uviedla, že verejnosť si teraz môže prezrieť osobný denník bin Ládina a asi 79 000 zvukových nahrávok či fotografií.

02.11.2017 09:54
Usáma bin Ládin Foto: ,
Na archívnom zábere z roku 1998, ktorý zverejnili v roku 2004, je bývalý líder teroristickej skupiny Al-Kaída Usáma bin Ládin na tlačovej konferencii v Afganistane.
debata (14)

Spojené štáty uverejňujú skonfiškované materiály postupne po tom, čo preveria, či takýto krok neohrozuje bezpečnosť krajiny. Doteraz USA dali k dispozícii dokumenty a ďalšie dátové súbory v máji 2015, v marci 2016 a tento rok v januári. Zložky sú dostupné na CIA, ktorý dopoludnia SEČ hlásil dočasný výpadok a prísľub skorého sprevádzkovanie.

„Uvoľnenie získaných listov al-Kájdy, videí, zvukových súborov a ďalších materiálov poskytuje americkému ľudu možnosť získať hlbší pohľad na plány a prácu tejto teroristickej organizácie,“ uviedol šéf CIA Mike Pompeo vo vyhlásení vydanom v stredu miestneho času (v noci na dnes SEČ). Dodal, že CIA chce so zverejňovaním údajov pokračovať, ak to neohrozí bezpečnostné záujmy USA.

CIA zverejnila aj video s bin Ládinovým synom Hamzom.

Popri osobnom denníku niekdajšieho najhľadanejšieho muža sveta si je možné prezrieť cez 18 000 dokumentov alebo cez 10 000 videozáz­namov, na ktorých je napríklad vtedy dospievajúci bin Ládinov syn Hamza, rôzna súkromná videa teroristickej siete alebo skúšobné nahrávky prejavov Usámu bin Ládina.

CIA poznamenala, že v terajšom balíku chýbajú súbory, ktoré nie je možné zverejniť z dôvodu ochrany autorských práv. To je príklad filmov Batman – gothamský rytier (2008), Autá (2006) či Doba ľadová 3: Úsvit dinosaurov (2009), ale aj rôznych dokumentárnych relácií, okrem iného aj o bin Ládinovi. Dostupná pre verejnosť nie je ani pornografia, ktorú v bin Ládinovom úkryte americkí vojaci našli alebo rôzne počítačové vírusy.

Američania bin Ládina zabili 2. mája 2011 pri akcii špeciálneho komanda v Abbottábáde blízkosti pakistanskej metropoly Islamabad. Jeho telo následne vhodili do Arabského mora. Bin Ládina hľadali od útokov proti Spojeným štátom z 11. septembra 2001, ktoré si vyžiadali okolo 3000 životov.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Usama bin Ládin