Začalo nemecko-ruské fórum, pozdravy zaslali Merkelová aj Putin

Diskusné fórum sa koná v čase, keď sú nemecko-ruské vzťahy stále ťažko poznačené ruskou anexiou ukrajinského Krymu z roku 2014.

23.11.2017 20:57
debata (27)

V Berlíne začalo dvojdňové nemecko-ruské diskusné fórum, ktoré sa od roku 2001 schádza pod názvom Petrohradský dialóg. Nemecká kancelárka Angela Merkelová v pozdrave napísala, že Nemecku záleží na rozmanitých a spoľahlivých vzťahoch s Ruskom. Ruský prezident Vladimir Putin zase z Moskvy odkázal, že práve taká neformálna výmena názorov môže prispieť k odbúravaniu nedôvery.

Diskusné fórum sa koná v čase, keď sú nemecko-ruské vzťahy stále ťažko poznačené ruskou anexiou ukrajinského Krymu z roku 2014. Práve Petrohradský dialóg má prispieť k lepšiemu vzájomnému porozumeniu.

Na úvod stretnutia sa obe strany vyslovili pre otvorený dialóg aj o záležitostiach, v ktorých panujú medzi oboma stranami hlboké nezhody. „Nemecku záleží na rozmanitých a spoľahlivých vzťahoch s Ruskom,“ napísala v pozdrave účastníkom fóra Merkelová. „K tomu je potrebná úprimná diskusia, práve v ťažkých časoch,“ dodala podľa agentúry DPA kancelárka.

Podobne sa vyjadril aj Putin. „Práve takáto neformálna výmena názorov má prispieť k odbúravaniu nedôvery, predsudkov a stereotypov a k udržiavaniu pozitívneho potenciálu partnerstva a spolupráce,“ odkázal šéf Kremľa.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko