Duchovný Saíd spájaný s útokmi v Bombaji je na slobode

Pri útokoch z roku 2008 prišlo o život vyše 160 ľudí.

24.11.2017 08:01
said Foto: ,
Háfiza Saída (v strede) spájaného s útokmi v indickom Bombaji prepustili z domáceho väzenia.
debata (1)

Pakistanského islamského duchovného Háfiza Saída spájaného s útokmi spáchanými v roku 2008 v indickom Bombaji prepustili z domáceho väzenia. Oznámila to jeho náboženská nadácia. Pri útokoch prišlo o život vyše 160 ľudí a Saíd vinu na nich popiera.

Do tohtoročného januára žil na slobode, než naňho uvalili domáce väzenie. Jeho prepustenie nariadil súd. V jeho rezidencii sa už konali oslavy. „Je na slobode, sme šťastní,“ povedal hovorca Saídovej charity Džamáate davá.

Útoky v roku 2008 sa pripisujú zakázanej skupine Laškara tajjaba, ku ktorej zakladateľom patrí tiež Saíd. Desiatka ozbrojencov v Bombaji útočila tri dni hlavne na významné budovy, medzi ktorými boli dva luxusné hotely, židovské centrum a nádražie. India a Pakistan, ktoré spolu v minulosti zviedli tri vojny, sa ocitli na pokraji ďalšieho konfliktu.

Nevôľu nad prepustením prejavili aj USA, kde je Saíd považovaný za hľadaného teroristu. V USA vypísali desaťmiliónovou odmenu za informáciu, ktorá by viedla k Saídovmu usvedčeniu. USA považujú jeho charitatívnu organizáciu za skupinu, ktorá kryje činnosť radikálnej Laškara tajjaba.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Pakistan #India #Bombaj #Hafiz Said #duchovný