V Poľsku opäť demonštrovali proti spornej reforme súdov

V stovke poľských miest sa v piatok večer podľa denníka Gazeta Wyborcza konali demonštrácie proti kontroverznej súdne reforme, ktorú kritici označujú za pokus vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) o ovládnutie nezávislých súdov.

24.11.2017 21:29
Poľsko, protest, reforma súdnictva Foto: ,
Ľudia protestujú pred prezidentským palácom proti reforme súdnictva v poľskej Varšave.
debata (5)

Poslanci PiS v piatok podľa agentúry Reuters predbežne schválili dva návrhy zákonov, ktoré prezidentovi a parlamentu dávajú širšie právomoci pri výbere vysoko postavených sudcov. Poľská opozícia aj Európska komisia tieto zákony považujú za ohrozenie právneho stavu v Poľsku.

Sporné normy sa týkajú najvyššieho súdu a sudcovskej rady. Poľský prezident Andrzej Duda, ktorý je spojencom PiS, zákony najprv po protestoch a kritike Západu vetoval a neskôr prišiel s ich úpravami. Na začiatku novembra poslanec a vyjednávač Stanislaw Piotrowicz oznámil, že Duda a PiS dospeli ohľadom justičnej reformy ku kompromisu.

Európska komisia v lete kvôli problematickej reforme súdnictva začala s Poľskom konanie pre porušenie legislatívy, ktoré môže skončiť žalobou na úniovom súde. Konanie sa týka zákona o obecných súdoch, ktorý Duda ako jediný z trojice prijatých zákonov podpísal.

Euroskeptická vláda vo Varšave tvrdí, že reforma súdnictva je potrebná, aby sa zvýšila efektivita a aby sa súdy vymanili zo zvyklostí komunistickej éry.

Hlavná demonštrácie proti reforme sa piatok koná pred prezidentským palácom vo Varšave. Manifestácie sa podľa poľských médií organizujú aj v iných európskych metropolách, napríklad v Londýne, Dubline alebo Kodani.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Právo a spravodlivosť #súdna reforma #Pošsko