Vyšetrovanie v Austrálii odhalilo zneužívanie tisícok detí

Kráľovská komisia v Austrálii ukončila päťročné obsiahle vyšetrovanie sexuálneho zneužívania detí, počas ktorého vypočula svedectvo viac ako 8000 obetí. Vo svojej záverečnej správe uviedla, že austrálske inštitúcie v uplynulých desaťročiach "ťažko zlyhali" vo svojej povinnosti chrániť deti. Najčastejšie spomínanými vinníkov boli duchovní a učitelia.

15.12.2017 13:13
debata (12)

„Desiatky tisíc detí boli sexuálne zneužívané v mnohých austrálskych inštitúciách. Nikdy nebudeme poznať skutočné číslo,“ píše sa v 17-zväzkovej správe. „Nie je to prípad niekoľkých ‚zhnitých jabĺk‘,“ dodáva dokument.

Najväčší počet obvinenia zo sexuálneho zneužívania, a síce 4400, komisia zaznamenala v katolíckych inštitúciách. Medzi viac ako 400 odporúčaniami, ktoré komisia vydala, je aj výzva katolíckej cirkvi prehodnotiť požiadavku celibátu duchovných. „Hoci sa nejedná o priamou príčinou sexuálneho zneužívania detí, prispela táto skutočnosť k výskytu tohto javu,“ konštatuje sa v správe.

Podľa komisie by tiež katolícki kňazi, ktorí nenahlási sexuálne zneužívanie dieťaťa, mali čeliť trestnému stíhaniu, aj keď sa o prípade dozvie pri spovedi. Obvinenie zo sexuálneho zneužívania sa dotkla aj anglikánskej cirkvi, v ktorej bolo nahlásených 1115 prípadov, a Svedkov Jehovových s 1100 prípadmi.

Turnbull: Je to národná tragédia

Okrem náboženských inštitúcií sa obvinenia zo zneužívania týkajú napríklad športových klubov, škôl, mládežníckych organizácií či poskytovateľov ústavnej a pestúnskej starostlivosti, napísal spravodajský server BBC News.

Vyšetrovacia komisia vo svojej správe pridala 189 odporúčaní k 220, ktoré zverejnila už skôr. Premiér Malcolm Turnbull vyhlásil, že vyšetrovanie odhalilo „národnú tragédiu“. Vyšetrovanie sa začalo začiatkom roku 2013 a komisia počas neho kontaktovala vyše 15 000 ľudí. Viac ako 8000 obetí zneužívania sa zverilo jej zástupcom so svojimi príbehmi, mnohí z nich pri súkromných rozhovoroch.

Počas vyšetrovania vedúci predstavitelia mnohých inštitúcií priznali chyby a menom organizácií sa obetiam ospravedlnili. V piatok vystúpil s ospravedlnením aj predseda Austrálske katolíckej biskupskej konferencie arcibiskup Denis Hart. „Je to hanebná minulosť, v ktorej prevažovala atmosféra utajovania a sebaochrany, ktorá viedla k utrpeniu mnohých obetí a ich rodín,“ uviedol.

Podľa výpovedí katolícka cirkev napríklad presúvala kňazov, ktorí boli podozriví zo zneužívania, medzi farnosťami, aby unikli odhaleniu. Výzvy k zmenám pravidiel spovede ale arcibiskup Hart odmietol. Ohľadom navrhovanej dobrovoľnosti celibátu povedal, že rozhodnutie je na Vatikáne.

Podľa správy zneužívalo deti medzi rokmi 1950 a 2010 približne sedem percent austrálskych katolíckych kňazov. Obvineniam zo zneužívania detí čelia aj tretí najvyššie postavený muž Vatikánu, austrálsky kardinál George Pell. Toho sa podľa úradov dopustil v 70. rokoch ešte ako arcibiskup v Sydney a Melbourne. Pell vinu popiera.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #zneužívanie detí #Kráľovská komisia