Rok po útoku sa Berlínčania trhov neboja

Minulý rok spáchal päť dní pred Vianocami v Berlíne Tunisan Anis Amri teroristický útok, pri ktorom zahynulo dvanásť ľudí. Atentátnik najskôr zastrelil poľského vodiča kamióna a potom jeho ukradnutým vozidlom vrazil do davu ľudí na vianočných trhoch. Okrem dvanástich obetí zostalo po útoku v západnej časti mesta pri stanici metra Zoo aj viac ako sedemdesiat zranených. Útočníkovi sa z miesta činu podarilo ujsť, no o pár dní ho zastrelila polícia v severnom Taliansku.

18.12.2017 07:15 , aktualizované: 10:00
Berlín Vianočné Trhy Foto:
Vianočný trh na námestí Breitscheidplatz, kde vlani 19. decembra terorista vrazil kamiónom do davu ľudí, chránia betónové zátarasy
debata (17)

Trhy z Berlína nezmizli

V Berlíne sú desiatky vianočných trhov, ten svoj má asi každá štvrť. Svojimi svetlami, gýčovými ozdobami či hlasnou hudbou idú mnohým ľuďom, podobne ako celé Vianoce, na nervy. Napriek tomu sa väčšina obyvateľov na niektorom z trhov, ktoré sa tradične otvárajú v novembri, aspoň zastaví. Je to miesto, na ktoré sa raz v roku ide s kolegami z práce, priateľmi alebo rodinou.

Vianočný trh na námestí Breitscheidplatz, na ktorý Anis Amri útočil, stojí vedľa Pamätného kostola cisára Wilhelma. Tento kostol tvoria pozostatky pôvodnej zbombardovanej kostolnej veže a nová sklenená dostavba zo šesťdesiatych rokov. Je protivojnovým symbolom hrôzy a nezmyselnosti zabíjania.

Vzhľadom na svoju blízkosť ku KaDeWe, známemu nákupnému centru niekdajšieho západného Berlína, je tento trh jedným z turisticky najvyhľadávanej­ších.

Dnes vchody situované k viacprúdovým cestám chránia betónové zátarasy. Okrem betónu je na trhu viditeľná aj zvýšená prítomnosť policajtov. Vedľa stánkov s vareným vínom stojí policajná dodávka a medzi návštevníkmi, ktorí si prezerajú vianočné ozdoby či jedia klobásy, sa prechádzajú policajti v reflexných vestách so samopalmi. Atmosféra je vianočná a hoci na ľuďoch na prvý pohľad nič nebadať, pôsobí miesto až strojene normálne.

„V týždňoch priamo po útoku som to veľmi prežívala a snažila som sa vyhýbať masám ľudí. Pri cestovaní vlakom alebo lietadlom som na to stále myslela, ale časom to trochu opadlo. Keď sa začala tohto roku opäť sezóna trhov, potešila som sa, no aj tak som si spomenula na obete. Vianočné trhy však pre mňa jednoducho patria k adventnému obdobiu a nedám si ich vziať,“ hovorí dvadsaťdeväťročná Lena, pôvodom z juhu Nemecka, ktorá v Berlíne žije už niekoľko rokov.

Merkelová si pripomenie útok

Nemecko si dosiaľ najväčší islamský teroristický útok v krajine po roku na mieste pripomenie odhalením pamätníka obetiam. Na ceremónii sa zúčastnia aj kancelárka Angela Merkelová a prezident Frank-Walter Steinmeier. Merkelová vianočný trh na námestí Breitscheidplatz prekvapujúco navštívila aj minulý týždeň a obete si symbolicky uctila bielou ružou.

zväčšiť Dnes vchody situované k viacprúdovým cestám... Foto: Filip Drábek
Berlín Vianočný Trh Dnes vchody situované k viacprúdovým cestám chránia betónové zátarasy.

Za postup pred atentátom na vianočných trhoch a po ňom bola kritizovaná polícia, ale aj samotná kancelárka. Niektorí obyvatelia si spájajú hrozbu terorizmu v krajine s jej postupom počas utečeneckej krízy v roku 2015. So zanedbaním povinností pozostalí konfrontujú kancelárku tiež v decembrovom otvorenom liste: „V súvislosti s nami pozostalými si musíme uvedomiť, že ste nám, pani kancelárka, za celý ten čas osobne ani písomne nevyjadrili kondolenciu."

Vládny hovorca Steffen Siebert, v reakcii na otvorený list informoval, že osobné stretnutie s kancelárkou bolo naplánované už pred otvoreným listom na 18. decembra. Nemecká vláda tiež potvrdila navýšenie finančných prostriedkov na pomoc rodinám obetí a zraneným, ktoré boli podľa splnomocnenca vlády Kurta Becka v správe o minuloročnom útoku nedostatočné.

V prípade budúceho útoku by mali byť podľa návrhu splnomocnenca Becka zriadené tiež koordinačné centrum a centrálna informačná internetová platforma. Tie by mali efektívnejšie pomáhať a informovať ranených či blízkych obetí.

Chyby spravila aj polícia

Obrovskej vlne kritiky čelí tiež nemecká polícia, ktorá po útoku nepostupovala podľa špeciálne koncipovaného krízového plánu. S poverením na vytvorenie špeciálneho postupu vo výnimočných situáciách mal prísť policajný prezident už v roku 2013. Koncept mal uľahčiť a jasnejšie definovať procesy polície na štátnej, ale aj spolkovej úrovni. Kvôli chaosu a nejasnej komunikácii sa začalo napríklad pátranie po berlínskom atentátnikovi na celoštátnej úrovni až po piatich hodinách od skutku.

Alarmujúca je tiež skutočnosť, že Anis Amri na seba pozornosť polície upútal už v minulosti. Okrem prezentácie na radikálnej islamistickej scéne sa napríklad osobne stretol s vedúcou postavou salafistov v Nemecku Abu Walaaom. Takisto bol v minulosti zadržaný aj za predaj drog.

Jeho žiadosť o azyl úrady zamietli už v lete 2016, no vďaka častému sťahovaniu a striedaniu identít sa mu podarilo stratiť z dohľadu polície. Nemecké médiá tiež odhalili pokusy manipulovať so spisom Amriho po samotnom útoku. Zo spisu boli napríklad vymazané detaily o jeho obchodovaní s drogami alebo mená komplicov. Zmeny mali za cieľ bagatelizovať jeho kriminálnu činnosť v Nemecku, za ktorú mohol byť v minulosti vzatý do vyšetrovacej väzby, čím by sa pravdepodobne predišlo atentátu.

Teroristický útok v Berlíne poukázal na nedostatky na mnohých úrovniach. Atmosféra strachu a nedôvera veľkej časti obyvateľov Nemecka sa asi najvýraznejšie prejavili vo výsledkoch volieb. Populisticky pravicová Alternatíva pre Nemecko si aj kvôli svojej protimigračnej rétorike vo voľbách pripísala viac ako dvadsať percent a skončila na celkovom treťom mieste. Samotný Berlín napriek všetkému zatiaľ nestráca svoju multinárodnostnú a multikultúrnu uvoľnenú atmosféru. Obyvatelia mesta, kedysi zničeného vojnou, neskôr zjazveného múrom a dnes zúrivo bojujúceho s džentrifikáciou, sa s príslovečnou aroganciou radšej sústreďujú na problémy každodenného života.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda
17 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Nemecko #Angela Merkelová