Maduro blokuje účasť opozície v prezidentských voľbách

Tri z najvplyvnejších venezuelských opozičných strán v stredu fakticky zbavili práva zúčastniť sa budúci rok na prezidentských voľbách.

21.12.2017 08:13
debata (4)

Všemocné Ústavodarné zhromaždenie, ktoré vzniklo tento rok v lete ako paralelný parlament verný režimu, prijalo dekrét, podľa ktorého musia politické strany pred vstupom do volieb znova prejsť registráciou. Do tej doby strácajú legitimitu.

Prezident Nicolás Maduro nedávno vyhlásil, že opozícia nemá právo zúčastniť sa na budúci rok na voľbách, pretože bojkotovala miestne voľby zo začiatku decembra. Opozícia sa ich nezúčastnila kvôli spôsobu hlasovania, ktorý považuje za nedemokratický.

Súčasťou povinnej registrácie je komplikovaná a časovo náročná procedúra vrátane zberu podpisov. Na registráciu dohliada ústredná volebná komisia kontrolovaná vládou. Podľa opozičného vodcu Tomása Guanipu ide o protiústavný krok, ktorý má opozíciu z volieb vyradiť.

Voľby hlavy štátu sa majú konať budúci rok, konkrétny dátum zatiaľ neoznámili. Maduro svoju kandidatúru zatiaľ neohlásil, všeobecne sa však predpokladá, že svoju funkciu bude obhajovať.

Venezuelský režim je považovaný za autoritársky a niektorí politici regiónu ho označili dokonca za diktatúru. V krajine sú desiatky politických väzňov. Tento rok po niekoľkomesačných nepokojoch, ktoré si vyžiadali vyše 125 obetí, prijala socialistická vláda zákon, na základe ktorého môže poslať až na 20 rokov do väzenia svojich odporcov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ľudské práva #Venezuela #prezidentské voľby #Nicolas Maduro