Boris Johnson Rusku: Prestaňte destabilizovať Európu

Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson rokuje v Moskve so svojím ruským partnerom Sergejom Lavrovom počas prvej návštevy britského ministra zahraničných vecí v Rusku za päť rokov.

22.12.2017 07:46 , aktualizované: 12:18
debata (621)

Krízu v bilaterálnych vzťahoch Británie a Ruska dnes pred začatím svojich rozhovorov v Moskve zhodne priznali ministri zahraničia oboch krajín

Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson v piatok pred rokovaním uviedol, že povie svojmu ruskému náprotivku Sergejovi Lavrovovi, že medzi týmito dvoma krajinami nemôže existovať žiaden „obvyklý vzťah“, kým sa Moskva neprestane snažiť „destabilizovať“ Európu.

Jeho návšteva prišla v čase, keď sú vzťahy medzi Londýnom a Moskvou napäté pre rozdielne názory v súvislosti s Ukrajinou a Sýriou, údajné kybernetické útoky iniciované Moskvou, ako aj pre tvrdenia, že Rusko zasahuje do politiky rôznych európskych krajín, ktoré však Moskva bezvýhradne popiera.

„Naše vzťahy s Ruskom nemôžu byť obvyklé, kým sa Rusko naďalej pokúša destabilizovať európske štáty vrátane Ukrajiny,“ povedal Johnson vo vyhlásení, ktoré jeho kancelária vydala pred rozhovormi.

Chmúrnu predohru rokovania podporila aj premiérka Theresa Mayová. Vyhlásila, že má pre Rusko „veľmi jednoduchú správu: vieme, čo robíte a neuspejete s tým“. Premiérka povedala, že Johnson bude v Moskve rokovať priamočiaro s jasnou hlavou, vedomý si problémov na Kryme, na Ukrajine a okolo ruskej dezinformačnej kampane.

Spolupráca: KĽDR aj futbal

„Pre medzinárodnú bezpečnosť je však dôležité, aby sme medzi sebou hovorili – keďže dôsledky nesprávnej komunikácie alebo nedorozumenia sú vážne. Moja návšteva Ruska prichádza v kritickom čase, pretože musíme spolupracovať na riešení najnaliehavejších globálnych výziev vo svete. “

Johnson povedal, že chce diskutovať o spoločnej práci na zachovaní iránskej jadrovej dohody a hrozbe, ktorú predstavuje Severná Kórea, ako aj o bezpečnostných opatreniach pre budúci rok futbalových majstrovstiev sveta, ktorý sa koná v Rusku.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová, ktorá v minulosti ostro kritizovala Johnsona, vo štvrtok uviedla, že rozhodnutie o zmiernení britsko-ruského dialógu je Londýnske a nazvala ho neopodstatneným a predčasným.

Zacharovova predtým nazvala Johnsona neprofesionálnym, zorganizovala online karikatúrnu súťaž, ktorá sa mu vysmievala a silne spochybnila niektoré jeho tvrdenia o Sýrii.

Keď sa jej vo štvrtok pýtali ruskí novinári, aké závery urobila z nedávnych vyhlásení, v ktorých Johnson kritizoval Moskvu (uviedol, že Rusko je „uzavretá, protivná, militaristická a nedemokratická“ krajina) Zacharovova povedala, že vyhlásenia v Rusku spôsobili iba smiech.

621 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #Boris Johnson