Zmierlivý Kim? Analytici prívetivým rečiam diktátora neveria

Analytici oslovení agentúrou Reuters vidia za slovami severokórejského diktátora postranné úmysly.

02.01.2018 15:19
Kim Čong-un, Severná Kórea Foto:
Severokórejský diktátor Kim Čong-un počas novoročného príhovoru.
debata (38)

Severná Kórea chce využiť nadchádzajúce zimné olympijské hry v Južnej Kórei k tomu, aby zmiernila medzinárodný tlak, bez toho aby sa pritom musela vzdať svojho jadrového zbrojného arzenálu. Uviedli to podľa agentúry Reuters juhokórejskí analytici.

Severokórejský vodca Kim Čong-un sa vo svojom novoročnom prejave vyslovil za zlepšenie vzťahov s južným susedom a uviedol, že zvažuje vyslanie severokórejskej výpravy na februárovú olympiádu v juhokórejskom Pchjongčchangu. Soul dnes na to reagoval ponukou rokovania na vysokej úrovni o možnej účasti športovcov KĽDR na olympiáde. „Fakt, že sa hovorí o schôdzke, je významný, pretože ukazuje ochotu na oboch stranách zlepšiť vzťahy,“ povedal juhokórejský analytik Ko Ju-Hwan. „Pri rokovacom stole ale Pchjongjang môže požadovať od Soulu neprijateľné ústupky, ako napríklad ukončenie spoločných americko-juhokórejských vojenských cvičení,“ dodal.

„Kim Čong-Unova stratégie zostáva rovnaká. Vyvíja jadrové zbrane, a pritom sa snaží oslabiť medzinárodný tlak a juhokórejsko-americkú vojenskú alianciu a domôcť sa zrušenia medzinárodných sankcií,“ uviedol analytik Sin Pom-čchol z Kórejskej národnej diplomatickej akadémie v Soule.

Vrazenie klinu

Bývalý juhokórejský národný bezpečnostný poradca Čchon Jung-u sa domnieva, že Soul nemal na Kimove slová reagovať tak rýchlo. „Mrzí ma, že si vláda nenechala deň, dva, aby starostlivo zvážila Kimove postranné úmysly,“ vyhlásil.

Podľa amerického politológa Daniela Russela sa Severná Kórea snaží vraziť klin medzi Južnú Kóreu a Spojené štáty, ktoré sa v poslednej dobe snažia vyvíjať maximálny tlak na KĽDR a vyzývajú ostatné vlády, aby s Pchjongjangom prerušili všetky styky.

„Hlavnou súčasťou Kimovho scenára je zneužiť a rozšíriť rozdiely záujmov, najmä medzi Spojenými štátmi a Južnou Kóreou,“ uviedol Russel. Severná Kórea sa dlho drží stratégie intenzívnych provokácií nasledovaných zmierlivými vyhláseniami, ktorých cieľom je odhaliť rozpory, "dodal.

Americký bojkot?

Biely dom ešte na Kimov novoročný prejav podrobne nereagoval. Člen branného výboru amerického Senátu Lindsey Graham však naznačil, že USA by mohli olympiádu bojkotovať, ak sa jej KĽDR zúčastní.

„Ak dovolíme Kim Čong-unovi zúčastniť sa zimnej olympiády, udelíme legitimitu tomu najmenej legitímnemu režimu na planéte,“ napísal na twitteri Graham, ktorý neúspešne vyzýval na bojkot tiež predchádzajúcej zimnej olympiády v Soči.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Kim Čong-un #Južná Kórea