Severná Kórea vyšle na zimnú olympiádu delegáciu na vysokej úrovni

Južná a Severná Kórea sa dohodli na obnovení vojenskej priamej linky. Informovala o tom agentúra Jonhap.

09.01.2018 06:19 , aktualizované: 11:45
debata (63)

Komunikácia na linke, ktorá zabezpečuje naliehavé spojenie medzi armádami oboch krajín, by mala začať v stredu, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na námestníka juhokórejského ministra pre zjednotenie Čong He-Songa. Civilná horúca linka medzi oboma krajinami bola sprevádzkovaná už minulý týždeň.

Severná Kórea súhlasila, že na februárové zimné olympijské hry v Pchjongčchangu vyšle delegáciu na vysokej úrovni. Dohodli sa na tom na utorňajších rokovaniach v pohraničnej dedine Pchanmundžom zástupcovia oboch kórejských štátov, informovalo podľa televízie CNN juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie.

KĽDR podľa ministerstva navrhla, že na olympiádu vyšle aj skupinu fanúšikov, športovcov zastupujúcich Ľudový olympijský výbor, skupinu umelcov, tím novinárov a tím kórejského bojového športu taekwondo. Juhokórejská strana sa zasa vyslovila za to, aby obe krajiny pochodovali spoločne počas otváracieho a záverečného ceremoniálu olympiády.

Obnoviť dialóg o mierovom urovnaní

Juhokórejská delegácia prišla tiež s návrhom rozhovorov o humanitárnych otázkach. Konkrétne ide o rokovania predstaviteľov Červeného kríža z oboch krajín, na ktorých sa majú dohodnúť nové stretnutia kórejských rodín rozdelených vojnou z rokov 1950–53, uviedla agentúra Jonhap. Stretnutia by sa mohli uskutočniť vo februári, keď Kórejčania oslavujú lunárny Nový rok.

Vedúci severokórejskej delegácie Ri Son-kwon... Foto: SITA/AP
Ri Son-kwon, Čo Mjong-kjon Vedúci severokórejskej delegácie Ri Son-kwon (vľavo) a juhokórejský minister pre zjednotenie Čo Mjong-kjon prichádzajú na stretnutie v pohraničnej dedine Pchanmundžom v demilitarizovanej zóne.

Soul ďalej navrhol konanie rozhovorov o vojenských otázkach venovaných predchádzaniu náhodných konfliktov. „Okrem toho sme vyjadrili potrebu okamžite obnoviť dialóg o mierovom urovnaní, vrátane denuklearizácie, a na základe vzájomného rešpektu spolupracovať a zastaviť aktivity, ktoré by zvýšili napätie na Kórejskom polostrove,“ cituje CNN juhokórejského ministra pre zjednotenie Čo Mjong-kjona, ktorý vedie päťčlennú delegáciu svojej krajiny.

Odrazový mostík pre zlepšenie

Juhokórejský minister pre zjednotenie Čo Mjong-kjon, ktorý vedie päťčlennú delegáciu svojej krajiny, vyjadril pred začiatkom nádej, že stretnutie bude gestom mieru a odrazovým mostíkom pre zlepšenie vzťahov Severnej a Južnej Kórei.

Vedúci severokórejskej delegácie Ri Son-kwon, šéf Výboru pre mierové zjednotenie Kórey, podľa agentúry AP povedal, že tieto rozhovory by sa mali viesť „vecne a otvorene“, aby ich výsledkom bol prvý darček nového roka pre kórejský ľud.

Zmrazené medzikórejské vzťahy

Obidve delegácie si podľa juhokórejského ministerstva pre zjednotenie najprv zaželali všetko dobré do nového roku. Čo Mjong-kjon sa následne svojho severokórejského partnera spýtal, či mu chladné počasie neznepríjemňo­valo cestu.

„Celé rieky a hory sú zamrznuté. Ale nepreháňam keď poviem, že v porovnaní s počasím sú medzikórejské vzťahy ešte viac zmrazené,“ citovala Ri Son-kwona americká televízia CNN. Avšak požiadavka verejnosti na ich zlepšenie a dialóg medzi Kóreami sú „ako silný prúd vody pod hrubou vrstvou ľadu“, dodal.

Trump vyslovil nádej

Zástupcovia Severnej a Južnej Kórey sa stretli zoči-voči prvýkrát od decembra 2015. Rozhovory sa konajú v tzv. Dome mieru, ktorý sa nachádza na juhokórejskej strane demarkačnej línie. Severokórejský vodca Kim Čong-un a juhokórejský prezident Mun Če-in budú priebeh stretnutia sledovať naživo a môžu doň zasiahnuť prostredníctvom horúcej linky, informovala CNN.

Americký prezident Donald Trump vyslovil v sobotu nádej, že Južná a Severná Kórea nebudú na rozhovoroch na vysokej úrovni diskutovať iba o olympiáde. Trump v Camp Davide tiež uviedol, že je ochotný sa za istých podmienok stretnúť so severokórejským lídrom Kim Čong-unom.

Nečakaná ponuka

Kórejská ľudovodemokratická republika prijala pozvanie juhokórejských predstaviteľov na stretnutie na vysokej úrovni po tom, čo Soul a Washington súhlasili s odložením spoločných vojenských cvičení až po skončení olympijských hier. Opätovne otvorila aj dlho prerušenú cezhraničnú horúcu linku.

Rozhovory sú výsledkom nečakanej ponuky na obnovenie dialógu, ktorú vo svojom novoročnom príhovore vyslovil Kim Čong-un. Objavili sa však názory, že týmto spôsobom sa chce pokúsiť vraziť klin medzi Soul a Washington, aby oslabil medzinárodný tlak a sankcie, ktoré boli sprísnené po šiestej jadrovej skúške KĽDR a sérii testov medzikontinen­tálnych balistických rakiet.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Južná Kórea