Nemeckí Židia: Migranti by mali povinne navštíviť bývalé koncentračné tábory

Nemecká ústredná židovská rada podporuje myšlienku, aby imigranti prichádzajúci do Nemecka povinne navštívili niektorý z pamätníkov na mieste bývalých koncentračných táborov.

10.01.2018 16:58
debata

Vyhlásil to šéf zastrešujúcej židovskej organizácie Josef Schuster. Opatrenie by vraj mohlo pomôcť čeliť rastúcemu počtu prejavov antisemitizmu.

Antisemitizmus je v Nemecku citlivou témou aj viac ako 70 rokov po konci nacistickej vlády, počas ktorej zabili okolo šesť miliónov Židov. Súčasný nemecký kabinet označil za hanebné incidenty pri protiizraelských protestoch z konca minulého roka, keď ľudia okrem iného pálili izraelské vlajky.

Protesty vyvolalo vyhlásenie amerického prezidenta Donalda Trumpa o uznaní Jeruzalema ako hlavného mesta Izraela.

Schuster vyjadril podporu berlínskej zákonodarkyni Sawsan Chebliovej, aby sa noví prichádzajúci utečenci povinne zúčastňovali exkurzií do niekdajších nacistických koncentračných táborov.

„U ľudí, ktorí k nám ušli, ktorí museli utiecť alebo ich vyhnali, môžu takéto pamätníky vyvolať empatiu,“ povedal Schuster rozhlasovej stanici Deutschlandfunk.

Nemecko, kde dnes žije odhadom okolo 200-tisíc Židov, si v posledných desaťročiach vydobylo povesť krajiny, ktorá je voči Židom tolerantná a v ktorej sa Židia môžu cítiť bezpečne. Zatiaľ najaktuálnejšie policajné údaje však ukazujú, že počas prvých ôsmich mesiacov minulého roka v Nemecku zaznamenali 681 trestných činov spojených s antisemitizmom, čo je o štyri percentá viac ako v porovnateľnom období predchádzajúce­ho roka.

„Je zmysluplné, aby každý, kto žije v tejto krajine, aspoň raz v živote povinne navštívil pamätník pripomínajúci koncentračný tábor,“ povedala Chebliová nedeľníku Bild am Sonntag.

Politička palestínskeho pôvodu povedala, že takéto návštevy, ktoré nemeckí stredoškoláci bežne podnikajú, by sa mali vzťahovať aj na nových prisťahovalcov, a to ako súčasť ich povinných integračných kurzov.

Nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas už minulý mesiac zdôraznil, že na holokaust by sa mal klásť väčší dôraz v imigračných integračných kurzoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #koncentračné tábory #migranti