Porošenko: Zákon o reintegrácii Donbasu neprotirečí minským mierovým dohodám

Ukrajinský prezident Petro Porošenko je presvedčený, že zákon o reintegrácii Donbasu, ktorý ukrajinský parlament prijal 18. januára, neprotirečí minským mierovým protokolom. Porošenko to podľa agentúry TASS vyhlásil v pondelok na brífingu v Kyjeve.

22.01.2018 14:57
porosenko, ukrajina Foto: ,
Prezident Petro Porošenko.
debata (18)

„Minským dohodám neprotirečí ani duch, ani litera (tohto) zákona, ako sa to (niektorí) snažia prezentovať. Ukrajina neochvejne plní a bude plniť svoje medzinárodné záväzky,“ uviedol Porošenko.

Ukrajinský parlament schválil Porošenkom predložený návrh zákona o osobitných aspektoch štátnej politiky na zabezpečenie štátnej zvrchovanosti Ukrajiny v dočasne okupovaných oblastiach Doneckej a Luhanskej – tzv. zákon o reintegrácii Donbasu. Ten dáva prezidentovi právomoc vyhlásiť v krajine vojnový stav a armáde umožňuje kedykoľvek a na akýkoľvek čas nasadiť ozbrojené jednotky. Zákon stanovuje podmienky na zabezpečenie štátnej zvrchovanosti nad územím ovládaným proruskými separatistami. Rusko označuje za agresora a okupačnú mocnosť.

Výsledkom súčasného ukrajinského „zákonodarstva“ je podľa neho „úplné ignorovanie minských dohôd, ktoré sú všeobecne uznávané a nemajú alternatívny základ pre urovnanie konfliktu na Ukrajine“.

Zákon vôbec nie je o reintegrácii, práve naopak, jeho cieľom je rozdeliť Ukrajinu ešte viac a odcudziť občanov žijúcich v Donbase, konštatovalo ruské ministerstvo.

Taktiež poznamenalo, že prijatie zákona sa prekvapivo časovo zhoduje s oznámením o pripravenosti Spojených štátov dodávať Ukrajine smrtiace zbrane.

Proti zákonu je aj ukrajinská strana Opozičný blok, ktorá do parlamentu doručila návrh uznesenia na zrušenie prijatého zákona o reintegrácii Donbasu.

V súlade s rokovacím poriadkom predseda parlamentu teraz nemôže schválený zákon poslať na podpis prezidentovi, kým Najvyššia rada neprerokuje uznesenie doručené Opozičným blokom.

Ukrajinský parlament však v piatok ukončil svoje zasadnutie a poslanci odišli na prázdniny, ktoré potrvajú do 6. februára.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Donbas #Marina Porošenková #Minské dohody #zákon o reintegrácii