Ekvádorský prezident: Assange nám spôsobuje problémy

Ekvádorský prezident Lenín Moreno dal vôbec prvýkrát verejne najavo svoje výhrady proti pobytu zakladateľa servera Wikileaks Juliana Assangea na ekvádorskej ambasáde v Londýne. Moreno v televíznom rozhovore vyhlásil, že Assange je "zdedený problém" a spôsobuje jeho vláde "viacero ťažkostí".

23.01.2018 13:19
Assange Foto: ,
Julian Assange.
debata

Ekvádorský prezident Lenín Moreno dal vôbec prvýkrát verejne najavo svoje výhrady proti pobytu zakladateľa servera Wikileaks Juliana Assangea na ekvádorskej ambasáde v Londýne. Moreno v televíznom rozhovore vyhlásil, že Assange je „zdedený problém“ a spôsobuje jeho vláde „viacero ťažkostí“.

Austrálsky programátor nedávno po piatich rokoch pobytu na veľvyslanectve získal ekvádorské občianstvo a vládni predstavitelia naznačili, že by ho radi videli čo najskôr veľvyslanectvo opustiť, britské úrady ho však naďalej mienia zatknúť.

„Dúfame, že v blízkom čase dospejeme k pozitívnemu vyústeniu tejto situácie, ktorá nám naozaj spôsobuje viacero ťažkostí,“ povedal ľavicový ekvádorský líder v rozhovore s televíziou Ecuavisa. Dodal, že sa jeho krajina snaží nájsť mediátora, ktorý by pomohol z dlhodobo bezvýchodiskovej situácie okolo muža obávajúceho sa vydaniu do Spojených štátov.

Teraz štyridsaťšesťročný Assange sa na ambasádu v Londýne uchýlil v júni 2012, dva mesiace nato mu Ekvádor udelil politický azyl. Na veľvyslanectvo sa pôvodne ukryl predovšetkým kvôli obvineniu zo znásilnenia vo Švédsku z roku 2010. Assange vinu odmieta a Švédsko vlani prípad odložilo. Stále ale môže byť zatknutý a vydaný do USA, kde mu hrozí stíhanie kvôli zverejneniu tajných dokumentov o vojne v Iraku či v Afganistane.

Z Ekvádoru v poslednej dobe prichádzajú signály o tom, že postoj vlády sa po minuloročnom odchode Assangea nakloneného prezidentovi Rafaelovi Correovi zmenil a je menej ústretový. Moreno napríklad kritizoval Austrálčana potom, čo Assange podporil katalánskych separatistov bez ohľadu na to, že Ekvádor udržiava priateľské vzťahy so španielskou vládou.

Ministerka zahraničia Maríe Espinosaová vyhlásila, že sa Ekvádor pokúšal dostať Assangea z ambasády tým, že po decembrovom udelení občianstva požiadal Britániu o priznanie diplomatického statusu, avšak neúspešne. Británia trvá na jeho zatknutí, ktoré zdôvodňuje tým, že počas procesu rozhodujúcom v roku 2012 o jeho vydaní porušil podmienky kaucie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Julian Assange #ambasáda #Ekvádor #Lenín Moreno