Experti: Druhá prezidentská debata nemá víťaza, Drahoš sa zlepšil

Jiří Drahoš bol v druhej prezidentskej debate útočnejší, Miloš Zeman sa aj vďaka formátu diskusie dostal pod tlak, ohodnotili duel uchádzačov o Hrad odborníci. Presvedčení stúpenci jednotlivých kandidátov zrejme názor nezmenili.

25.01.2018 23:33
ČR voľby prezidentské druhá debata Zeman Drahoš Foto: ,
Na snímke český prezidentský kandidát Jiří Drahoš po odchode z českého Rudolfina, kde sa zúčastnil na poslednej predvolebnej debate so súčasnou hlavou Českej republiky Milošom Zemanom.
debata (42)

Politológ Daniel Kunštát si myslí, že nerozhodnutých voličov mohol zaujať Drahoš, ktorý bol v porovnaní so Zemanom dôstojný a svieži. Alžbeta Králová z Inštitútu politického marketingu (IPM) povedala, že v súboji nebol nikto porazený. Zeman sa podľa nej prispôsobil serióznemu formátu debaty.

Presvedčivejší Drahoš

„Jiří Drahoš pôsobil neporovnateľne presvedčivejšie než v predošlej diskusii, čo však neznamená, že zapôsobil na voličov Miloša Zemana,“ ohodnotil druhý stret Zemana a Drahoša Kunštát. „Neutrálny, nerozhodnutý volič musel vidieť, že Drahoš vystupoval ako oveľa dôstojnejší a svieži,“ poznamenal.

Podľa Královej Drahoš v debate obstál a poučil sa z chýb, ktoré sprevádzali jeho vystúpenie v utorňajšej diskusii na TV Prima. „Drahoš svoj prejav zjednodušil a podával ho oveľa zrozumiteľnejšie. Dôležité je, že sa mu podarilo narušiť Zemanovu pozíciu nedostižného rečníka, s ktorým sa neskúsený Drahoš nemôže merať,“ uviedla.

Zeman menej útočný

Súčasný prezident v porovnaní s predchádzajúcim duelom ubral na útočnosti. „Prispôsobil sa serióznemu štýlu debaty a obmedzil agresívne výpady. Vďaka svojim politickým skúsenostiam dominoval v teoretických témach,“ ohodnotila Zemanovo vystúpenie Králová.

Kunštát aj Králová sa zhodli v tom, že hoci Drahoš nemá s politickými debatami veľa skúseností, Zeman v dueli prekvapivo nedominoval. „Nepodarilo sa mu Drahoša nijako významne poškodiť, čo pre neho bol určite jeden z cieľov debaty. Postupom času na ňom tiež bola viditeľná značná únava,“ mieni Králová. „Pôsobil unavene a defenzívne, čo je trochu paradoxné vzhľadom na to, akého mal proti sebe súpera,“ povedal o Zemanovi Kunštát.

Rozhodnú voliči

Vyznenie debaty vysielanej Českou televíziou podľa oboch odborníkov ovplyvnil formát, ktorý sa výrazne líšil od poňatia televízia Prima. V sále bol len obmedzený počet divákov, ktorí kandidátov nerušili hlasnými prejavmi, a bol tak väčší priestor pre názorové strety. Profesionálny výkon podľa nich podala tiež moderátorka Světlana Witowská.

„V komerčných televíziách Milošovi Zemanovi vyhovovali témy aj moderátori, ktorí mu často nahrávali na smeč. Tento raz zďaleka nepôsobil tak presvedčivo,“ podotkol Kunštát. „Ukázalo sa, že keď Zeman čelí otázkam, ktoré sa snažia cieliť na slabé miesta, tak zďaleka nie je takým silným súperom,“ dodal.

Politologička Vladimíra Dvořáková v ČT uviedla, že víťaza debaty určia voliči. Rozhodnú sa podľa nej podľa toho, či chcú skôr výrazného silného prezidenta, alebo prezidenta moderátora.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #Jiří Drahoš #české prezidentské voľby