Tlač: Zeman boduje najmä na vidieku, Drahoš využil nespokojnosť

Druhé kolo českých prezidentských volieb si pomerne obsiahlo všímajú zahraničné médiá a tlačové agentúry. Súboj súčasnej hlavy štátu Miloša Zemana s vedcom Jiřím Drahošom popisujú napospol ako duel medzi proruským a protiimigračným politickým veteránom a proeurópskym akademikom a politickým nováčikom.

27.01.2018 12:28
debata (10)

„Voľby, v ktorých proti sebe stoja dvaja radikálne odlišní kandidáti, polarizovali českú spoločnosť, najmä pokiaľ ide o otázku imigrácie a orientácie zahraničnej politiky krajiny, ktorá je od roku 1999 členom NATO a od roku 2004 členom EÚ,“ napísala agentúra AFP. Všíma si tiež väčšiu volebnú účasť oproti prvému kolu pred dvoma týždňami.

Rovnako podľa agentúry Bloomberg sa Česká republika rozhoduje, či znovu poslať na Hrad „proruského prezidenta Miloša Zemana, alebo ho nahradiť kariérnym akademikom Jiřím Drahošom, ktorý chce posilniť vzťahy krajiny s jej spojencov z EÚ a NATO“. Zeman podľa agentúry využil nálady proti establishmentu, ktoré vlani v rôznych voľbách naprieč kontinentom posilnili populistických politikov a otriasli európskymi liberálnymi a multikultúrnymi hodnotami.

Podľa serveru BBC hlasovanie ukázalo na rozdiely medzi voličmi s nižšími príjmami a nižším vzdelaním žijúcimi na vidieku, ktorí podporujú skôr Zemana, a bohatšími obyvateľmi väčších miest, ktorí sa prikláňajú k Drahošovi.

Financial Times: Zeman má podporu na vidieku

Denník Financial Times (FT) píše, že Zemanov nepriateľský postoj voči imigrácii sa v Českej republike, ktorá má pritom len málo neúniových migrantov, dočkal veľkého ohlasu. „Toto a jeho časté útoky na pražskú elitu pomohli tomuto politickému veteránovi získať légie priaznivcov v malých mestách a na vidieku,“ uvádza denník.

O Drahošovi píše ako o politickom nováčikovi s decentnými spôsobmi, ktorý vo svojej volebnej kampani využil nespokojnosť niektorých voličov so Zemanovým „priamočiarym vystupovaním“ a hovoril o vrátení dôstojnosti prezidentskému úradu. FT tiež pripomína Drahošov proeurópsky postoj, ktorý však podľa neho nie je bez rizika. „Česká republika je po Grécku druhou najviac euroskeptickou krajinou v EÚ,“ uvádza denník.

Pokračovanie českých volieb si všímajú aj v Rusku. „Večer ohlásia víťaza. Bude ním buď doterajší prezident Miloš Zeman, alebo bývalý šéf českej akadémie vied Jiří Drahoš,“ uviedla rozhlasová stanica Echo Moskvy. Agentúra RIA Novosti píše, že účasť voličov v prvý deň druhého kola bola výrazne vyššia ako počas prvého kola volieb. Upozorňuje tiež, že podľa posledných prieskumov boli šance oboch uchádzačov vyrovnané, a preto ako Zeman, tak Drahoš v piatok vyzvali voličov, aby išli hlasovať. Agentúra dodala, že voľby sa odohrávajú bez incidentov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #tlač #Jiří Drahoš #české prezidentské voľby