Merkelová: Bojovať všetkými silami proti antisemitizmu je každodenná úloha

Za nepochopiteľné a hanebné označila v sobotu nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová, že v Nemecku v súčasnosti nemôže bez policajnej ochrany pôsobiť žiadna židovská inštitúcia, či už ide o školu, materskú školu alebo synagógu.

27.01.2018 19:12
debata

Šéfka spolkovej vlády v Berlíne vo svojom pravidelnom videoposolstve upozornila pri príležitosti Medzinárodného pamätného dňa obetí holokaustu na v ostatnom čase výrazne rastúci antisemitizmus v Nemecku.

Merkelová podľa vlastných slov považuje za každodennú úlohu, aby bojovala všetkými silami proti antisemitizmu a nenávisti akéhokoľvek druhu, či už sa prejavuje voči cudzincom, alebo komukoľvek inému.

Za veľmi dôležité označila nemecká kancelárka, aby ostávajúci preživší holokaustu neutíchal a zachoval sa v kultúre spomínania. Antisemitizmus nemá miesto v nemeckej spoločnosti, ktorej základnými hodnotami sú otvorenosť a tolerancia, podčiarkla Angela Merkelová. Zároveň zdôraznila, že nádejnú budúcnosť možno stavať iba pri zohľadnení minulosti.

Angela Merkelová zopakovala, že ak sa úsilie zostaviť opäť „veľkú koalíciu“ strán únie CDU/CSU a sociálnych demokratov (SPD) podarí korunovať úspechom, zriadi post vládneho splnomocnenca pre problematiku antisemitizmu.

Bývalý predseda nemeckého Spolkového snemu (Bundestagu) Norbert Lammert vyzval na trvalú obranu demokracie. „Žijeme v súčasnosti v Nemecku v upevnenej, sebavedomej demokracii. Nie je nám však darovaná navždy,“ vyhlásil pri ústrednej spomienkovej slávnosti na obete národného socializmu v priestoroch sasko-anhaltského Krajinského snemu (Landtagu) v Magdeburgu.

Podľa jeho názoru by sa demokracia mala denne formovať, napĺňať životom a brániť. Lammert v tejto súvislosti pripomenul vraždy pravicových extrémistoch z NSU na prisťahovalcoch z uplynulých rokov a antisemitsky motivované prejavy násilia z nedávnej minulosti, ale aj islamistický terorizmus nielen v Európe, ale aj inde vo svete.

Pred novými formami antisemitizmu varoval aj úradujúci starosta Berlína Michael Müller, ktorý sa vymedzil proti štvavým prejavom rasistického a antisemitského charakteru – tie podľa jeho slov nesmú dostať žiadny priestor. Berlín, ako formuloval, by nemal akceptovať verejné pálenie zástav štátu Izrael.

Na obete holokaustu sa v sobotu spomínalo aj v iných nemeckých mestách.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu