Podľa CIA sa Rusko poskúsi ovplyvniť voľby do Kongresu

Rusko sa zrejme pokúsi ovplyvniť jesenné kongresové voľby v Spojených štátoch. Povedal to šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Mike Pompeo v rozhovore s televíziou BBC.

30.01.2018 11:39
Mike Pompeo Foto: ,
Šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Mike Pompeo.
debata (42)

Rusko sa podľa neho dezinformačnou kampaňou pokúša zasahovať do volieb v mnohých krajinách, v USA sa však napriek tomu podarí usporiadať férové ​​hlasovanie. Podobné riziko vraj predstavuje aj Čína.

Americké úrady sa dlhodobo zaoberajú vyšetrovaním ruského vplyvu na predvlaňajšie prezidentské voľby, v ktorých sa podľa niektorých činiteľov tajných služieb Rusi pokúšali dopomôcť k víťazstvu Trumpa nad Hillary Clintonovou.

Pompeo: Máme dostatočné možnosti a schopnosti

Britská televízia sa v tejto súvislosti Pompea spýtala, či sa obáva ruskej snahy ovplyvniť aj tohtoročné voľby nových zákonodarcov. „Samozrejme. Som pevne presvedčený, že sa naďalej budú o to pokúšať a nakoniec tak urobia,“ odpovedal Pompeo.

Americké spravodajské služby a ďalšie úrady však majú podľa neho dostatočné možnosti a schopnosti, aby zabezpečili slobodné a férové voľby.

„Odpovieme spôsobom, ktorý bude dostatočne dôrazný, aby ich vplyv na naše voľby nebol veľký,“ vyhlásil bez ďalších podrobností.

Trumpovi republikáni obhajujú väčšinu

Američania budú začiatkom novembra vyberať nových členov Snemovne reprezentantov a tretinu senátorov. V oboch komorách obhajujú väčšinu Trumpovi republikáni.

Riziko kybernetických útokov sa však podľa Pompea neobmedzuje na Rusko, podobné ohrozenie predstavujú aj Číňania, ktorí sú „veľmi aktívny“ a majú mimoriadne technologické možnosti. „Sledujeme veľmi presne zamerané pokusy o krádeže amerických informácií, infiltrácia agentov do Spojených štátov, sú to ľudia, ktorí budú pracovať v prospech čínskej vlády proti Amerike,“ dodal šéf CIA.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #CIA #Kongres USA #Mike Pompeo #zasahovanie do volieb