Bahrajnu prekáža názov 'Perzský záliv', nechá nanovo vytlačiť tisíce učebníc

Bahrajn nariadil nanovo vytlačiť 17-tisíc školských učebníc kvôli názvu vodnej plochy, ktorá delí Arabský polostrov od Iránu.

12.02.2018 11:38
F1 Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (4)

Používaný názov Perzský záliv je počas rastúceho napätia medzi arabskými štátmi a Iránom pre mnohých Arabov neprijateľný. Bahrajn chce, aby v učebniciach táto vodná plocha, na ktorej sa dopravuje veľká časť ropy na svetový trh, niesla názov Arabský záliv. Uviedla to agentúra Reuters.

Bahrajnské ministerstvo školstva si podľa štátnej tlačovej agentúry BNA objednalo u nemenovanej zahraničnej inštitúcie tlač učebníc pre tretí ročník základných škôl. Úrad uvádza, že poskytol „korigujúcu materiál, ktorý má byť súčasťou kníh a ku ktorému patrí mapa Arabského zálivu“.

V súčasných učebniciach ministerstvo odhalilo „nesprávnosti, a bolo nútené nechať 17-tisíc výtlačkov opraviť“, uviedla BNA s odkazom na zdroj z ministerstva.

Anglofónny svet často pre túto časť sveta používa výraz Gulf – Záliv. Americký prezident Donald Trump vlani vyvolal rozhorčenie Iráncov, keď v prejave kritickom voči Iránu hovoril o Arabskom zálive. Iránsky prezident Hasan Rúhání mu vtedy odkázal, aby sa doučil zemepis.

Iránci podobne ostro reagovali, keď v roku 2004 ako Arabský označil Perzský záliv časopis National Geographic. Zahájili potom internetovú kampaň, v dôsledku ktorej sa tým, ktorí hľadali na Google zmienky o Arabskom zálive, zobrazila stránka s tvrdením, že nič také neexistuje. V roku 2012 hrozil Irán žalobou proti vyhľadávaču Google za to, že na svojich mapách nechával túto vodnú plochu bez označenia.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #arabský svet #Perzský záliv