Nálepku zahraničný agent musí v USA používať ďalšie ruské médium

Ruská mediálna firma RIA Global sa v Spojených štátoch zaregistrovala ako zahraničný agent. Oznámilo to v sobotu vo Washingtone ministerstvo spravodlivosti.

18.02.2018 09:37
debata (24)

Spoločnosť sa zaoberá tvorbou spravodajstva pre ruskú propagandistickú rozhlasovú stanicu Sputnik. Je už štvrtým ruským subjektom, ktorý označenie zahraničné agent musí v USA používať.

Zákon o zahraničných agentoch, teda subjektoch financovaných cudzou vládou, platí v USA už od 30. rokov minulého storočia, v Rusku podobné ustanovenie nadobudlo účinnosť pred piatimi rokmi.

V oboch krajinách sa označenie prideľuje selektívne a je vnímané hanlivo. V Spojených štátoch fungovanie postihnutých médií významnejšie nepostihuje, aj keď ich redaktori napríklad nesmú pracovať v americkom Kongrese.

Spoločnosť RIA Global americká justícia vyzvala na registráciu za zahraničného agenta vlani v novembri. V zložitej štruktúre ruských štátnych médií je firma napojená na holding Rossija Segodňa vytvorená pred piatimi rokmi a priamo riadená ruskou vládou.

Okrem RIA Global sa v USA, ako zahraničný agent musia prezentovať spoločnosti Reston Translator, T & R Productions a RTTV America, ktoré v Spojených štátoch šíria programy rozhlasovej stanice Sputnik a ruskej televízie RT.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #médiá